Gravsten, emojis, pulka i backe, facebook-inlägg
Åka pulka vid en kyrkogård - Foto: Pixabay / Emojipedia / Faksimil Facebook

Barnen åker pulka vid kyrkogården – väcker starka reaktioner

Är det okej att åka pulka på en kyrkogård? Ja, reaktionerna kring frågan har verkligen varit spridda och väckt en hel del diskussioner.


Vintern och snön är här och många klagar på kylan. Men vissa vänder kylan till något positivt och istället för att klaga ger de sig ut för att dra av några åk i pulkabacken. 

Vid Skogskyrkogården i Stockholm har det blivit allt mer populärt att åka pulka. Och ju fler som åker, desto fler klagomål kommer in till kyrkogårdsförvaltningen. 

För visst kan det för vissa kanske kännas olämpligt att åka pulka på en kyrkogård, men det är ju faktiskt inte olagligt.

"Vill ha lugn och ro"

– För besökare som kommer dit och vill ha lugn och ro är det ett problem. En begravningsplats är inte en park och vi tycker att man ska respektera platsen, säger avdelningschef på kyrkogårdsförvaltningen Pär Westin till Mitt i.

Trots att pulkaåkningen inte pågår precis intill gravarna så störs gravbesökare ändå, eftersom pulkabacken är precis i närheten av minneslunden och gravstenarna.

Det är många som blivit ledsna och förtvivlade över att lugnet som önskas på en kyrkogård inte respekteras. 

Heta diskussioner

Så vad är rätt och vad är fel? Oklart. Något som är riktigt tydligt är att engagemanget kring frågan är stort.

Facebook har kommentarer flödat i olika lokala grupper, med både positiv och negativ klang.

Många tycker till om pulkaåkningen. Bildkälla: Facebook

"Helt respektlöst mot de sörjande, mot gravfriden. En Gravplats är ingen lekplats!", skriver en person om pulkaåkandet. "I det sekulära landet Sverige finns det få heliga platser kvar. Kyrkogården är en sådan plats. Låt kyrkogården vara en plats för eftertanke och lugn för oss som fortfarande lever", tycker en annan. 

Men det är inte bara arga kommentarer.

Någon hoppas på att de som vilar också får åka lite pulka ibland. Bildkälla: Facebook

”Om jag hade varit begravd där så hade jag tyckt att det varit härligt att vara omgiven av lite skratt, liv och glädje ibland!”, tycker en person.

”Jag ser det som livsglädje att se barnen leka. Att sörja och se att livet fortsätter är den mest läkande kraft jag kan tänka mig”, skriver en annan.

Kyrkogårdsförvaltningen beklagar

Kyrkogårdsförvaltningen beklagar att pulkaåkningen gjort att så många tagit illa vid sig. Men Westin menar att det finns två olika läger angående frågan. 

– Skogskyrkogården är till för de efterlevande som ska kunna gå dit för att minnas och besöka gravplatserna i lugn och ro. Men det finns ju också de som tycker tvärtom, att det är positivt att ha liv och rörelse på kyrkogården, avslutar Pär Westin till Mitt i.

Om det kommer att vidtas några åtgärder är ännu oklart och kanske kommer diskussionerna om det är rätt eller fel hållas varma tills snön smälter bort?

Nyheter24 har tidigare skrivit om barn som fick oväntat besök i pulkabacken – nämligen av poliser. Det kan du läsa mer om här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det okej att åka pulka vid en kyrkogård?
Tack för din röst!
Senaste nytt

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Polisen i Vaggeryd rapporterar om trafikolycka

"Flera polispatruller på plats vid trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.