Folkhälsomyndigheten
Dubbelt så många RS-fall än förra året. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

RS-viruset tar fart i landet – över 1 800 fall hittills

Nu under vinterhalvåret är det vanligast att smittas av RS-viruset – och värst drabbade är så barn. Denna säsong har över 1 800 fall konstaterats i landet, där en tredjedel är på barn under ett år.


Nu drar högsäsongen för RS-viruset i gång. Hittills har över 1 800 fall under vintersäsongen konstaterats runt om i landet, vilket är en fördubbling om man ser tillbaka på hur många RS-fall som konstaterades vid samma tidpunkt i fjol.

Och värre kommer det att bli – viruset förväntas att öka och nå sin topp i slutet av februari eller början av mars, skriver Folkhälsomyndigheten. 

Barn värst drabbade

En RS-virusinfekion börjar ofta meden vanlig förkylning och för äldre barn och vuxna ger viruset inga större besvär. Dessvärre ser det sämre ut när det gäller våra små barn. Enligt Vårdguiden är det framför allt barn som är yngre än ett år som kan bli ordentligt sjuka om de blir smittade av viruset. 

– Det är främst första infektionen, för barn under ett år som kan bli allvarlig. Man ska uppsöka vård om ett förkylt barn har svårt att andas, eller har mycket segt slem och inte vill äta eller dricka, säger Mia Brytting på Folkhälsomyndigheten till nyhetsbyrån Siren.

Av de drygt 1 800 fall som denna vintersäsong än så länge konstaterats, är en tredjedel av dem barn under ett år. 

Så smittar viruset 

Viruset smittar lätt och enligt Vårdgudien blir de allra flesta barn smittade någon gång under sina första två år.

Det tar några dagar från att man smittats till att insjukna. Främst smittar viruset genom direktkontakt med en sjuk person eller genom föremål som en sjuk person tagit på. När det kommer till barn kan leksaker och nappar vara smittsamma, och på leksakerna kan RS-viruset överleva flera timmar. 

Symtom 

Ett tecken på att ditt barn har drabbats av virusinfektionen är om hen har besvärlig hosta och svårigheter att andas – då ska du söka vård på en gång! 

Andra symptom är lindrig feber (cirka 38 till 38,5 grader), segt slem i luftrören samt att ögonen kan bli irriterade och röda. Små barn kan också få svårt att orka äta eller dricka. 

Källa: 1177 Vårdguiden

Nyheter24 har tidigare skrivit om Europas chockökning av mässling-fall. Det kan du läsa mer om här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit förkyld i vinter?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.