Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SMHI går ut med varning: Här kan det bli orkan i helgen

- 15/02/2019, 11:39 -

SMHI har gått ut med flertalet varningar inför den kommande helgen. Bland annat är gäller det starka vindar – som kan nå orkanstyrka på sina håll.

Det blir en stormig helg för många svenskar. SMHI har nämligen utfärdat varningar i framför allt de norra delarna av landet, där det förväntas blåsa upp rejält natten mot lördag.

Från Västerbotten och uppåt gäller klass 2-varning, och i Lapplandsfjällen väntas vindarna uppnå orkanstyrka under morgondagen. Det innebär att det kan blåsa upp till 35 meter per sekund.

– I norra lapplandsfjällen blir det vindar i cirka 25 till 35 sekundmeter. Det i kombination med snöbyar i fjällkedjan gör att sikten kommer at bli obefintlig. Det kommer att blåsa otroligt mycket vilket kommer att göra det svårt att gå upprätt, säger meteorologen Marie Staerk på SMHI till Nyheter24.

Beror på lågtrycksutveckling

– Det som sker är att vi har en riktigt kraftig lågtrycksutveckling under fredagsdygnet. Vinden kommer tillta över norra skandinaven under natten mot lördag, säger Staerk.

Även i Jämtland har SMHI utfärdat en varning i klass 1. Där förväntas hård vind, snöfall och snödrev. Det kan leda till dålig sikt, varnar man enligt Aftonbladet.

Som tur är håller det kassa vädret inte i sig allt för länge. Under lördagskvällen tror man att de hårda vindarna kommer att avta.

Är du trött på vintervädret? Var inte orolig – våren kan vara på gång. Här kan du se vad meteorlogen säger!

Längtar du efter våren?