Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stormen Julia drar in över Sverige: "Blir svårt att gå upprätt"

- 15/02/2019, 14:09

Stormen Julia kommer att dra in över stora delar av norra Sverige under lördagen. Nu har SMHI gått ut med flera klass 2-varningar bland annat en för vindar med orkanstyrka.

Under fredagsförmiddagen gick SMHI ut mer flera klass 2-varningar på vissa delar av norra Sverige. Det på grund av en kommande storm som nu fått namnet Julia.

Var kommer det då att bli riktigt ruggit? Från Västerbotten och uppåt så gäller klass 2-varning, och i norra Lapplandsfjällen väntas vindarna kunna uppnå orkanstyrka under lördagen. 

"Svårt att gå upprätt"

Vindarna förväntas kunna nå upp till cirka 25 till 35 sekundmeter där det blåser som värst. Förutom hårda vindar kommer snöbyar att göra det svårt för människor i området.

– I norra lapplandsfjällen blir det vindar i cirka 25 till 35 sekundmeter. Det i kombination med snöbyar i fjällkedjan gör att sikten kommer at bli obefintlig. Det kommer att blåsa otroligt mycket vilket kommer att göra det svårt att gå upprätt, säger meteorologen Marie Staerk på SMHI till Nyheter24.

Lite lugnare, fast ändå oerhört ruggigt, kommer det att bli i södra Lapplandsfjällen, där det utfärdats en klass 2-varning för storm. 

I Västerbottens inland samt Norrbotten inland har SMHI utfärdat klass 2-varningar för stormbyar. Även i Jämtland har SMHI utfärdat en varning i klass 1. Där förväntas hård vind, snöfall och snödrev. Det kan leda till dålig sikt, varnar man enligt Aftonbladet.

En lågtrycksutveckling ligger bakom stormen

Stormen beror på en lågtrycksutveckling som under fredagsdygnet rör sig upp över norra Skandinavien.

– Det som sker är att vi har en riktigt kraftig lågtrycksutveckling under fredagsdygnet. Vinden kommer tillta över norra Skandinaven under natten mot lördag, säger Staerk.

Bor du i ett område som kommer att drabbas?