Äldre kvinna, sjukhus.
En äldre kvinna ramlade utanför ett äldreboende och låg kvar ute i kylan. - Foto: Foto: Gorm Kallestad, Claudio Bresciani /TT (Montage)

Kvinna på äldreboende i Laholm dog – låg utomhus i regn och kyla

En kvinna på ett äldreboende i Laholm dog efter att hon ramlat nerför en slänt och blivit liggandes i minusgrader och regn i hela två timmar. Nu har boendet anmälts till Inspektionen för vård och omsorg.


Natten mellan den 8 och 9 december 2018 hände det otänkbara för en kvinna på ett äldreboende i Laholm. Efter att den äldre kvinnan trillat nerför en slänt utanför boendet blev hon liggandes i kylan i hela två timmar. 

När hon hittades var hon kraftigt nedkyld och skadad. Kvinnans kroppstemperatur hade sjunkit till 34 grader, och enligt hennes dotter hade hon brutit flera revben. 

Efter den svåra natten avled kvinnan kvällen därpå, bara sju minuter innan hennes barn hann anlända till sjukhuset, enligt Hallandsposten. 

Boendet har anmälts av kvinnans dotter

Kvinnan låg i kylan i två timmar innan hon hittades. Foto: Gorm Kallestad / TT

Nu har kvinnans dotter anmält boendet till Inspektionen för vård och omsorg. Hon anser att det är äldreboendet som ansvarar för hennes mors död. 

I anmälan skriver hon att hennes mamma ska ha öppnat dörren till sitt boende under kvällen, och i samband med det ramlat nerför slänten. 

”Hon ramlade nerför slänten, dörren ska vara larmad men ingen reagerade. Det ösregnade och var bara plus fem ute”, skriver dottern i anmälan, enligt Hallandsposten.

”Hon hade brutit flera revben. De påstår att larmet inte fungerade, men när jag var där på morgonen den 9 december fungerade larmet”, fortsätter hon.  

Kravet: Kommunen ska yttra sig om händelsen

– Jag tycker naturligtvis att det här är alldeles förfärligt. Jag känner till fallet och vet att det pågår en utredning om vad som hänt, men inte hur långt den kommit, säger Christel Sundberg, socialchef, i en intervju med Hallandsposten

Inspektionen för vård och omsorg har begärt att kommunen yttrar sig senast 15 mars. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du någon som bor på ett ålderdomshem?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.