Fasad på byggnad
Tips för dig som hyr en hyresrätt i andra hand. - Foto: Hasse Holmberg Fotograferna Holmberg/TT & Malin Hoelstad SvD/TT

Att hyra en hyresrätt i andra hand – detta bör du tänka på

Bor du i eller funderar du på att hyra en hyreslägenhet i andra hand? Då kan det vara bra att ha koll på vilka rättigheter du egentligen har. Hur mycket hyra får hyresvärden ta egentligen? Det och mer reder Nyheter24 ut.


I dagens samhälle är det inte alltid lätt att få tag på ett ställe att bo. Har du inte råd eller lust att investera i en bostadsrätt så är det ofta en hyresrätt som får bli ens hem.

I många städer är ett andra andrahandskontrakt det man får sikta in sig på. Men vad har man för rättigheter om man bor så? Hur mycket hyra får din hyresvärd ta ut varje månad? Ja – det och mycket mer reder vi på Nyheter24 ut. 

Det här gäller när du hyr i andra hand. Bildkälla: Tomas Oneborg SvD/TT

Vi kontaktade Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, för att få svar på några vanliga frågor som man kan ha gällande sitt boende.

Viktigt att tänka på när du hyr i andra hand

– Ska man hyra i andra hand så är det viktigt att förstahandshyresgästen har ett tillstånd att hyra ut från hyresvärden. Har hen inte det så kan det resultera i en olovlig uthyrning. Då kan det sluta med att man får flytta för att det är en olovlig andrahandsuthyrning. Ett tillstånd är viktigt, säger Susanna till Nyheter24 och fortsätter:

– Sen ska man skriva ett skriftligt kontakt med förstahandshyresgästen. Muntliga avtal gäller men skriftliga blir bättre därför att de är tydligare. 

Hur mycket får förstahandshyresgästen ta ut i hyra?

Hur mycket mer i hyra är det egentligen rimligt att betala för att bo i andra hand? Jo – nämligen ingenting alls, om du inte hyr en redan möblerad lägenhet.

– Som förstahands hyresgäst får man inte ta ut högre hyra än den man betalar till hyresvärden. Däremot får man ta ut 10-15 procent om den är möblerad, beroende på hur den är möblerad.

Vem ska man vända sig till om man misstänker att hyresvärden tar ut för mycket i hyra?

Misstänker du att du betalar en så kallad ockerhyra, alltså betydligt mer än vad du borde göra, så finns det några saker du kan göra. Här följer några tips:

– Först måste du ta reda på vad förstahandshyresgästen betalar i hyra. Då kan du ju höra med hyresvärden direkt, vad är det för hyra i den här lägenheten egentligen?

Skulle du då märka att du betalar för mycket i hyra så bör du kontakta personen som hyr ut till dig. Förklara att det inte är skäligt att ta ut en sådan hyra. 

Funkar inte det kan du vända dig till hyresnämnden. Där finns det en ansökan på deras hemsida som man kan fylla i. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bor du i andra hand?
Tack för din röst!