Hovrätten Västra Sverige
Man våldtog unga flickor – får sänkt straff på grund av sin ålder - Foto: Micke Larsson/TT

Äldre man våldtog flickor – får lägre straff på grund av sin ålder

Fyra flickor ska under två olika tidsperioder utsatts för våldtäkt och övergrepp av en nu 70-årig man. Mannen har dömts för ett 10-tal sexuell övergrepp men får nu sänkt straff av Hovrätten för Västra Sverige på grund av sin ålder.


En äldre man, som i dag är i 70-årsåldern, har dömts för flera fall av våldtäkt och sexuella övergrepp mot barn. Mannen ska ha förgripit sig på fyra flickor i två olika tidsperioder, skriver Dagens Juridik. 

Tidsperioderna

Den ena tidsperioden, som avser första delen av åtalet, är 2008 till 2011. Då ska gärningsmannen ha förgripit sig på två systrar, som vid tidpunkten för övergreppen bodde i en husvagn tillsammans med sina föräldrar på en tomt som 70-åringen ägde. 

2016 är tidpunkten för de andra övergreppen – även dessa mot två systrar. Flickorna var åtta respektive tolv år gamla när handlingarna utfördes. I detta fall hade gärningsmannen fått kontakt med flickornas familj genom deras pappa. Pappan hjälpte nämligen 70-åringen med att reparera hans bil. 

Därefter ska båda flickorna varit hemma hos den äldre mannen flera gånger. Enligt Dagens Juridik ska mannen ha rört vid flickornas könsorgan med sina fingrar och fått dem att onanera åt honom. Dessutom ska han vid ett tillfälle försökt ha samlag med en av dem. 

Döms för 10-tal sexuella övergrepp

Hovrätten för Västra Sverige har dömt mannen för ett tiotal sexuella övergrepp mot barn, ett fall av våldtäkt mot barn, samt tre sexuella ofredande mot barn. 

I domen skriver hovrätten att straffvärdet för dessa brott uppgår till fyra års fängelse. Men i 70-åringens fall blir straffet i stället tre års fängelse. Anledningen att mannen får kortare straff är på grund av "mannens ålder och dåliga hälsa", samt att övergreppen skett för många år sedan, skriver Dagens Juridik

70-åringen ska också betala skadestånd till flickorna på totalt 345 000 kronor. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!