- Foto: Henrik Montgomery / TT, Polisen.

​David Idrisson, 46, döms till 7 års fängelse för terrorplaner

​David Idrisson, 46, döms idag till sju års fängelse för förberedelse till terroristbrott. Domen föll klockan 11:00 under fredagsförmiddagen i Solna tingsrätt. Enligt åtalet planerade han dåd med flera möjliga platser i Stockholm som måltavla.


Vid 11-tiden på fredagen dömdes 46-åriga David Idrisson till sju års fängelse för förberedelse till terroristbrott. 

Enligt åtalet planerade Idrisson dåd med gas och bomber. Flera olika platser i Stockholm har pekats ut som möjliga måltavlor för dåden, skriver Expressen. 

David Idrisson och två andra män åtalades i vintras 

I december förra året åtalades Idrisson tillsammans med en 30-årig och en 39-årig man. Åtalet gällde förberedelse till terroristbrott och utgick ifrån att de tre männen införskaffat stora mängder av material som används till bombtillverkning. 

De åtalades även för terrorfinansiering tillsammans med tre andra män. 

Den 30-åriga mannen och den 39-åriga mannen har nu frikänts, medan David Idrisson döms för brott. 

Kan ha planerat stort attentat i Stockholm

Enligt källor till Expressen ska man ha planerat en storskalig attack i Stockholm, med bomb och gas. Källorna misstänker även att det funnits kontakt med personer stridit i Syrien, och att pengaröverföringar gjorts till IS-terrorister utomlands, skriver Expressen. 

Planerat dådet i mer än ett års tid

Enligt åtalet ska det misstänkta terrorattetatet planerats i över ett års tid. Under den tiden ska den dömde ha skickat pengar till Islamiska staten. I bevisen finns chatthistorik som visar på att man planerat ett dåd. 

De två männen, 30 och 39 år, som i tisdags släpptes från häktet är enligt uppgifter till Expressen förvartagna och inte på fri fot. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

2 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

2 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

2 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.