Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

​David Idrisson, 46, döms till 7 års fängelse för terrorplaner

- 08/03/2019, 11:32

​David Idrisson, 46, döms idag till sju års fängelse för förberedelse till terroristbrott. Domen föll klockan 11:00 under fredagsförmiddagen i Solna tingsrätt. Enligt åtalet planerade han dåd med flera möjliga platser i Stockholm som måltavla.

Vid 11-tiden på fredagen dömdes 46-åriga David Idrisson till sju års fängelse för förberedelse till terroristbrott. 

Enligt åtalet planerade Idrisson dåd med gas och bomber. Flera olika platser i Stockholm har pekats ut som möjliga måltavlor för dåden, skriver Expressen. 

David Idrisson och två andra män åtalades i vintras 

I december förra året åtalades Idrisson tillsammans med en 30-årig och en 39-årig man. Åtalet gällde förberedelse till terroristbrott och utgick ifrån att de tre männen införskaffat stora mängder av material som används till bombtillverkning. 

De åtalades även för terrorfinansiering tillsammans med tre andra män. 

Den 30-åriga mannen och den 39-åriga mannen har nu frikänts, medan David Idrisson döms för brott. 

Kan ha planerat stort attentat i Stockholm

Enligt källor till Expressen ska man ha planerat en storskalig attack i Stockholm, med bomb och gas. Källorna misstänker även att det funnits kontakt med personer stridit i Syrien, och att pengaröverföringar gjorts till IS-terrorister utomlands, skriver Expressen. 

Planerat dådet i mer än ett års tid

Enligt åtalet ska det misstänkta terrorattetatet planerats i över ett års tid. Under den tiden ska den dömde ha skickat pengar till Islamiska staten. I bevisen finns chatthistorik som visar på att man planerat ett dåd. 

De två männen, 30 och 39 år, som i tisdags släpptes från häktet är enligt uppgifter till Expressen förvartagna och inte på fri fot.