Snorkråkor, godis.
Att äta lite snorkråkor är bra för hälsan – det menar experten. - Foto: Shutterstock (Montage)

Experten: "Ät dina snorkråkor för att bygga upp immunförsvaret"

Vill du ha ett bättre immunförsvar? Då ska du börja äta mat du tappat på golvet, och smaska på dina egna snorkråkor. Det menar denna dermatolog och allergiexpert.


Brukar du då och då dra en smygpet i näsan när du inte tror att någon kollar? Då är du exakt som alla andra.  

Men klivet mellan att peta sig lite i näsan, och äta att snorkråkor är ett ganska stort sådant. Och frågan är, hur farligt det egentligen är att äta en kråka.

I dagens svenska samhälle är det i stort sätt norm att tvätta händerna efter toalettbesök. Det är också väldigt vanligt att använda sig av handsprit och, om man kan, undvika att röra rulltrappsräcket. 

Men är allt detta förgäves? Är bakterierädslan obefogad?

Enligt Meg Lemon, som är utbildad dermatolog och behandlar patienter som lider av allergi och autoimmuna sjukdomar, så är svaret ja. 

– När människor tappar mat på golvet uppmanar jag dem att plocka upp det och fortsätta äta av det, säger Lemon i en intervju med New York Times

Hon tipsar om att skippa den antibakteriella tvålen och uppmuntrar till och med om att ta en liten smak på näspetarfingret, om man känner för det. 

– Du ska inte bara peta dig i näsan, du ska äta det du petar fram, säger hon i intervjun.

Men varför? Enligt henne handlar det om att det är viktigt att utmana immunförsvaret. Genom att vara superrenliga gör vi oss själva en otjänst, då det i längden kan göra oss känsligare mot vår omvärld. 

"Du blir inte sjuk av att äta det du tappat på golvet"

Att äta mat från golvet, snorisar, ses kanske av många som ganska äckliga saker. 

Men enligt Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet, så stämmer faktiskt Meg Lemons teser – till viss del i alla fall. 

I en intervju med Nyheter24 gör hon det tydligt att man inte har något att oroa sig över när man tar en tugga av mackan man tappat på köksgolvet. 

– Självklart spelar det ingen roll om du äter något du tappat på golvet. Och det behöver inte vara rent på golvet. Det finns inga patogena bakterier, alltså bakterier som ger upphov till sjukdomar, på golvet. Patogena bakterier sprids inte på det sättet. Det sprids mellan människor. De få bakterier som finns på golvet lär du inte bli sjuk av, förklarar hon. 

Agnes Wold förklarar att bakterier inte klarar sig i torra miljöer. Och att de bakterier som man kan smittas av, kommer från andra levande varelser. 

Bildkälla: Shutterstock

Hon är dock inte så imponerad av den amerikanska dermatologens tankar om snorkråkor. Eller, rättare sagt så är hon varken bu eller bä. 

– Snorkråkor är varken bra eller dåliga. De är ju dina egna. Exakt de bakterierna har du ju redan inne i din näsa, dem sväljer du ner hela tiden.

Wold förklarar att de bakterier som gör att man smittas av exempelvis förkylning, ofta är luftburna, och kommer från andra människor. Därför ska man inte oroa sig för att hålla i handtaget på bussresan. Hon har dock ett tips för den som helst slipper en förkylning.

– Förkylningsvirus sprids via luften, så om du absolut är jätterädd för att bli förkyld så får du bo ute i en stuga i skogen och gå och handla mat tidigt på morgonen innan någon annan har hunnit komma till butiken.

Hur rustar man upp immunförsvaret då?

Vad är det man egentligen ska tänka på för att hjälpa immunförsvaret på traven? Foto: Gorm Kallestad / TT

Ok, så nu vet vi vad vi inte behöver vara rädda för. Men hur gör man för att stärka immunförsvaret? 

– Det som är bra för immunsystemet är att träffa barn, hundar, katter och andra levande varelser. Det är de som sprider mikrober som förmodligen behövs för att träna immunförsvaret, säger Wold till Nyheter24. 

Och enligt henne ska man inte vara så rädd för att låta barnen bli lite lortiga i tidig ålder. 

– Om man kan ska man låta barnen gå på dagis så tidigt om möjligt. Man ska inte hålla på försöka skydda sina barn för mycket, det slutar bara med att de får bacillskräck och så blir det elände av det hela, säger Wold.

/
/
Pillar du dig i näsan då och då?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Åstorp rapporterar om trafikolycka

Viaplay säljer brittiska verksamheten

Viaplay köpte förra året den brittiska strömnings- och tv-kanaloperatören Premier Sports för 387 miljoner kronor. Nu säljer Viaplay tillbaka verksamheten till de tidigare ägarna, rapporterar Dagens industri. Försäljningspriset är hemligt.

USA-börsen: Bilar vinnare – skinka förlorare

1 timme sedan
Indexrörelserna på New York-börsen var marginella på onsdagen. Breda S&P 500-index backade 0,1 procent och Nasdaqs tekniktunga kompositindex tappade 0,2 procent, medan Dow Jones industriindex stängde oförändrat.

Polisen rapporterar om brand, Solna

1 timme sedan
"Det kommer ut rök från en bostad i ett flerfamiljshus i Huvudsta", skriver polisen på sin hemsida.

Haninge: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil på riksväg 73 i södergående riktning invid trafikplats Jordbro har kört av vägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Därför slutar unga med adhd-medicin

2 timmar sedan
Många slutar med sina adhd-behandling inom ett år. Dålig uppföljning och känslan av att läkemedlen inte behövs kan vara förklaringar enligt experter. Det kan handla om en bristande självinsikt och att man lever ganska mycket i nuet, säger professor Susanne Bejerot.