Så vet du om ditt barn är smittat av rotavirus
Det här är rotavirus och så vet du om ditt barn är smittat. - Foto: Unsplashed / K.M. Chaudary AP/AP

Det här är rotavirus – och så vet du om ditt barn är smittat

Varje år smittas cirka 50 000 barn i Sverige av rotavirus. Men vad är det för virus och hur märker man om ens barn är smittat? Det reder Nyheter24 ut.


Idag kommer regeringen att besluta om att lägga till vaccin mot det så kallade rotaviruset i det allmänna vaccinationsprogrammet. Om du vill läsa mer om det beslutet så kan du klicka här!

Men vad är egentligen rotaviruset för något och hur vet man om man är smittad? Det reder Nyheter24 ut för dig.

Barn som vaccineras. Bildkälla: Heiko Junge NTB scanpix/TT

Hur drabbas man av viruset?

Rotavirus drabbar mestadels barn under fem år. Viruset är väldigt smittsamt och varje år dör över 200 000 barn i världen till följd av viruset. I Sverige är det mycket ovanligt att barn dör av viruset, men cirka 50 000 barn insjuknar i det varje år. 

Viruset utsöndras i det smittade barnets avföring innan, under och efter sjukdomsperioden. Detta gör att viruset lätt sprids via beröring eller till exempel dörrhandtag och telefoner.

Sjukdomen är vanligast hos barn som är mellan 6 och 36 månader gamla. 

Symtom

De symtom som vanligen visar sig i samband med rotavirus är att barnet har kräkningar, feber och vattentunna diarréer. Symtomen varar normalt sett mellan fem och åtta dagar.

Så förebygger du smittan 

Det finns en hel del grejer du kan göra för att förebygga och undvika att bli smittad. Bland annat är det viktigt att tvätta händerna noga efter blöjbyten och toalettbesök, även innan mat är det bra att tvätta händerna.

Däremot så är vaccination det mest effektiva sättet att undvika smitta.

Vaccination

Vilket leder oss in till till självaste vaccinationen. Den 21 mars förväntas nämligen regeringen klubba igenom att rotavaccinet blir en del i det allmänna vaccinationsprogrammet.

– Rotavaccinet mot rotaviruset kommer att bli en del i det allmänna vaccinationsprogrammet och det sker från och med i höst, sade socialminister Lena Hallengren till SR tidigare.

Vaccinationen ges i två eller tre doser i droppform. Första dosen får barnet när det är sex veckor gammalt och andra dosen när barnet är tre månader.

Källa: Folkhälsomyndigheten

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Uppgifter: Hundratals kilo kokain beslagtaget

MP: Ett ödesval för klimatet och naturen

Miljöpartiets fokus i EU- valet kommer att ligga på klimat, natur och demokrati. Det här är ett ödesval för klimatet och naturen, säger språkröret Daniel Helldén på en pressträff där partiets valmanifest presenteras.

Dödstalet stiger efter attacken mot Tjernihiv

Minst 18 människor dödades i den ryska attacken mot staden Tjernihiv i norra Ukraina på onsdagen. Både Ryssland och Ukraina uppger att de hejdat drönarattacker under natten.

Fortsatta anfall mot Gaza – 40 platser på en dag

I skuggan av den upptrappade konflikten mellan Israel och Iran fortsätter israelisk militär sina offensiver mot Gaza. Mellan måndagen och onsdagen dödades över 100 palestinier i Gaza, enligt FN:s humanitära organ Ocha.

Mugg återkallas – kan orsaka kvävning

En muminmugg återkallas eftersom den kan orsaka kvävning, skriver Konsumentverket.

Bunge ser krokig väg mot räntesänkning

Hon står fast vid bedömningen att styrräntan kan sänkas i maj eller juni. Men vägen är inte spikrak och hon konstaterar att det har hänt en del de senaste veckorna.