Onsdag 12 Maj
Stockholm

Förslag: Körkortet ska inte längre vara giltigt som id-handling

Riksdagshuset, Körkort
Förslaget: Körkortet ska inte kunna användas som id-handling. Foto: VÄGVERKET/TT, Henrik Montgomery/TT

Körkortet anses inte som en tillräckligt säker id-handling, det menar regeringens utredare. Nu föreslås ett nytt id-kort som bland annat ska motverka bedrägerier och dubbla identiteter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Att inneha ett körkort ger dig inte bara rätten till att köra bil, moppe och traktor. Körkortet fungerar även som id-handling, vilket gör att du inte behöver något annat för att kunna identifiera dig. 

Men nu kan det bli ändring på det. Regeringens utredare vill nämligen inte längre att körkortet ska fungera som en id-handling – utan vill i stället införa ett nytt id-kort.

Går inte att kontrollera trovärdigheten på kortet

Idag utfärdas id-handlingar av myndigheter som Transportstyrelsen och Skatteverket. Dessutom finns det kort med SIS-standard, som utfärdas av företag och banker.

Men en ny utredning tycker inte att de id-handlingarna är tillräckligt säkra.

– Den som ska kontrollera dem har svårt att se om det är en riktig och inte en falsk handling, säger regeringens id-kortsutredare Inga-Lill Askersjö till TT.

Körkortet är väldigt osäkert

Körkort tillhör de id-kort som är väldigt osäkra, dels då giltighetstiden på det rosa kortet är tio år. 

– Körkortet är en av de mest osäkra id-handlingar vi har. Det är ingen id-handling, det är en handling för behörighet. Det har väldigt lång giltighetstid och man kan få det utan att personligen inställa sig, säger Askersjö till TT.

Dessutom är kortet ett av de lättaste att förfalska och just därför är de lätta att använda vid till exempel bedrägerier. 

"Vi ser att bedrägerier ökar"

Inrikesminister Mikael Damberg tycker att förslaget om nytt id-kort är bra.

– Det finns människor som förfalskar id-kort, man har dubbla identiteter och vi ser att bedrägerier ökar. Då är det viktigt att staten kan garantera säkra id-kort, precis som vi gör med passen i dag, säger han TT.

Så här kommer kortet fungera

Id-kortsutredningen vill att det nya id-kortet ska införas 2022. Utredaren vill att kortet ska ha biometriska inslag, såsom ansiktsbild och fingeravtryck på ett chip. Dessutom ska ingen kunna få id-kortet utan att ansöka personligen på plats med hjälp av ett pass eller nationellt id-kort.

Anledningen till det är för att polisen ska kunna kontrollera att personen finns med i registret över passregistret och id-kort, samt om de lämnade uppgifterna stämmer. Detta ska det göra med hjälp av fingeravtryck, ansiktsbilden och program för ansiktsavkänning, skriver TT.

Syftet är att det ska motverka stulna identiteter. 

Till skillnad från körkortets giltighetstid på tio år vill man att det nya id-kortet ska ha en giltighetstid på fem år.

Det ska också vara möjligt att använda de nya id-korten istället för pass vid resor inom EU, samt att de ska kunna kopplas till en statlig e-legitimation.

Tycker du att förslaget är bra?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela