Fredag 1 Jul
Stockholm

Igår var Sveriges vanligaste födelsedag – här är varför

Därför är den 10 april dagen då flest svenskar fyller år.
Den 10 april är den dagen då flest svenskar fyller år. Foto: Pixabay

Fick du skrivkramp efter alla grattishälsningar du var tvungen att skriva igår? Inte så konstigt – den 10 april firade nämligen flest svenskar sin födelsedag. Här är teorin varför!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Fylldes även din Facebook upp av grattishälsningar till höger och vänster igår? Det är inte så märkligt om man vet varför. Det är faktiskt så att gårdagen, den 10 april, är den dagen då flest svenskar fyller år!

Hur många fyller då år den 10 april? Ja, om man går efter Statistiska centralbyråns (SCB) statistik så var det drygt 25 900 personer som fick käka födelsedagstårta under gårdagen.

Den 10 april är det vanligaste födelsedatumet i Sverige. Bildkälla: Marc Femenia TT/TT

April den vanligaste månaden

Faktum är att den 10 april inte sticker ut så mycket som man kan tro, utan det är nästan hela aprilmånaden som är speciell. Det är faktiskt så att de åtta vanligaste födelsedagarna inträffar i april månad.

Som vi nu vet är 10 april den vanligaste dagen, då fyller cirka 25 900 personer år. Tvåa på listan är 18 april då cirka 25 700 fyller år och på tredje plats kommer den 7 april, även det datumet med cirka 25 700.

– Det har varit så att under ganska många år, så har mars och april varit de vanligaste månaderna att födas. Under 2000-talet däremot så har maj och juni varit väldigt vanliga. De åtta första vanligaste födelsedagarna är alla i april, säger Tomas Johansson befolkningstatistiker på SCB, till Nyheter24.

Värt att notera är att statistiken inte avser medborgare som är utrikesfödda.

– Orsaken är att det finns en större osäkerhet på födelsedatum på utrikesfödda, då vissa blir tilldelade ett födelsedatum. 

Teorin

Ja, varför är just april en sådan populär månad att föda barn i? Enligt forskare så kan sommaren och solen ha en avgörande roll i det hela.

– En del forskare anser att fertiliteten påverkas av ljuset som är under sommarmånaderna och att det är därför det är vårmånaderna som gäller, har Inge Göransson som arbetar med befolkningsstatistik på SCB, tidigare sagt till SVT.

Fyller du år i april?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.