Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisens egna ord om dödsskjutningen av Eric Torell

- 13/04/2019, 22:55 -

I augusti i fjol sköts 20-årige Eric Torell till döds av polisen. Nu har Aftonbladet fått ta del av förhör som hölls med två av de tre poliser som har åtalats för vållande till annans död respektive tjänstefel.

Tidigt på morgonen den 2 augusti i fjol fick polisen in ett larm om att en beväpnad man befann sig på en innergård i Vasastan i centrala Stockholm. 

Mannen i fråga var 20-åriga Eric Torell. Eric, som hade både Downs syndrom och autism, hade rymt hemifrån med ett leksaksvapen.

Tre patruller skickades till platsen. Insatsen slutade med att polisen sköt sammanlagt 25 skott mot 20-åringen. Tre av skotten träffade hans kropp, varav det dödande skottet träffade honom i ryggen, enligt SVT

Enligt Aftonbladet, som nu har fått tagit del av förhör med två poliser som var på plats vid dödsskjutningen, avlossades skotten med tre till tio sekunders mellanrum. 

Under fredagen åtalades en polis för vållande till annans död, och två andra för tjänstefel. 

"Fanns ett ärende med en man som bodde i området"

De två poliser som medverkar i förhör som Aftonbladet har tagit del av, utgjorde en av de tre patruller som åkte på larmet. Men deras uppgift var inte att hitta den misstänkte, utan i stället försöka få tag i personen som ringt in och larmat.

De hade även fått information av radiooperatören om att en namngiven farlig person varit på platsen med pistol. 

– Att det fanns ett ärende just nu med en man som bodde, jag kommer inte ihåg vilken adress men närliggande. Och att den här mannen hade tillgång till vapen och sprängmedel och att han var motiverad till att skjuta mot polis, sade polisen som avlossade det dödande skottet, i förhör, enligt Aftonbladet.

Väl på plats kunde inte poliserna komma i kontakt med den person som ringt in larmet, då porten var låst. I stället gick de till innegården som låg intill huset och såg att den var tom. På väg tillbaka fick de syn på en man som var beväpnad. 

"Vapnet var större än våra tjänstevapen" 

Polisen som avlossade det dödande skottet sade i förhör:

– Då ser jag lite längre upp en man, som jag bedömer det som, som har en ljus tröja på sig, ser ganska kraftig ut och håller vad jag uppfattar vara ett vapen i sin högra hand, ett svart vapen. Och jag ser att det här vapnet är liksom större, det är inte ett gevär, men det är betydligt större än en pistol, större än våra tjänstevapen.

Enligt Aftonbladet har polisen berättat att den beväpnade mannen dök upp när han skulle gå tillbaka in i portalen och larma över radion. Polisen har sagt att mannen började gå mot honom och kollegorna.

Han och poliskollegorna ska då, enligt honom själv, skrikit "polis" och sedan backat in på gården, varpå den beväpnade mannen följe efter. 

"Jag upplevde det som ett kraftigt hot"

Polisen har berättat att han uppfattade det som att mannen, alltså Eric Torell, riktade sitt vapen mot hans kvinnliga kollega.

– Och då känner jag att nu skjuter han ihjäl henne, så då valde jag att skjuta med mitt vapen mot den här mannen och när jag skjuter, när jag bestämmer mig för att skjuta så får jag ju ett kraftigt tunnelseende. Blir extremt fokuserad och jag skjuter och jag ser inte att det får någon effekt på mannen, han står fortfarande kvar med vapnet höjt, har polisen som sköt det dödande skottet berättat i förhör, enligt Aftonbladet. 

Han fortsatte:

– Jag upplever det som fortfarande ett kraftigt hot. Så jag skjuter och till slut så, så backar den här killen eller den här mannen och ramlar till marken och jag slutar skjuta och han tappar sitt vapen.

Upplevde inte att Eric Torell hade ryggen vänd mot honom

Polisen sade även att han upplevde att mannen var motiverad och driven i sitt agerande. Däremot upplevde han inte att Eric Torell hade ryggen vänd mot honom när han avlossade skotten.

Inte heller den andra polisen, som har åtalats för tjänstefel, upplevde att Eric Torell var vänd bort. Denna polis gömde sig bakom ett träd när han ska ha sett hur Eric Torell höjde armen.

– Sen precis efter det så smäller det. Och sen smäller det igen och jag blir fruktansvärt rädd och förstår att nu skjuts det mellan den här personen och mina kollegor. Och jag ser ju att han står ju kvar, berättade han i förhör enligt Aftonbladet

Han fortsatte:

– Jag ser liksom ingen reaktion så jag väljer att öppna eld mot den här personen för att slå ut hotet mot mig och mina kollegor.

Poliserna nekar alla till brott.