Eldningsförbud
Här råder det eldningsförbud - Foto: Johan Nilsson/TT, FREDRIK SANDBERG / TT

Eldningsförbud i vårvärmen: Här är kommunerna du inte får elda i

Ska du ut och grilla i helgen? Då får du vara försiktig – i alla fall om du bor i Svealand eller Götaland. Det råder nämligen hög gräsbrandsrisk. Dessutom är det eldningsförbud i flera kommuner.


Påskhelgen är här och ÄNTLIGEN även värmen! Skärtorsdagen var årets hittills varmaste dag med över 15 grader på många platser i landet. Örebro hade varmast med hela 20 grader. Värmen samt det soliga vädret förväntas att hålla i sig över påskhelgen.

Med värmen, ledigheten och vårkänslorna så kan det ju också vara härligt att gå ut i skogen och grilla. Men det råder faktiskt vissa restriktioner när det kommer till var och hur det är tillåtet att grilla. På vissa platser i landet råder det till och med eldningsförbud, rapporterar Aftonbladet. 

Här råder eldningsförbud 

Är du i Svealand eller Götaland gäller det att vara försiktig när du eldar – gräsbrandsrisken är nämligen hög! SMHI menar att brandrisken är som störst från Blekinge i söder till Gävleborg i norr. 

Det är det varma vädret som gör att förra årets gräs riskerar att börja brinna. Trots att det bara är april har bland annat räddningstjänsten i Kronoberg åkt ut på flera larm om just gräsbränder. Nu råder det eldningsförbud i hela Kronobergs län. 

Dessutom råder eldningsförbud i de skånska kommunerna Bjuv, Helsingborg, Höganäs, Landskrona, Svalöv, Åstorp och Ängelholm, skriver Aftonbladet. 

Skulle man ändå elda finns det en risk att bötfällas. 

Här får man elda med försiktighet

Även om det inte råder eldningsförbud i Kalmar län, så är brandrisken där fortfarande stor. Även i Stockholmsregionen och Uppsala län är brandrisken stor. Bara den senaste veckan har brandkåren i Stockholmsregionen ryckt ut på över 200 gräsbränder.

Brandförsvaret i respektive ort avråder människor från eldning utomhus, om det inte kan ske på ett säkert sätt. 

Med säkert sätt ska man har i beaktning hur det blåser och om platsen är torr ska man ha släckningsutrustning i närheten. 

Men går det bra att använda en grill då?

Ja, det går bra att grilla på en grill som står på ben och som inte kan överföra eld till brännbar yta, menar Gunnar Karlsson, räddningstjänsthandläggare på länsstyrelsen Kronoberg, skriver Aftonbladet. Detta då ett eldningsförbud innebär att det inte är tillåtet att elda på marken. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du att grilla?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige