Då beräknas flygen vara i drift igen
Då förväntas SAS-flygen vara i luften igen. - Foto: Ole Berg-Rusten AP/TT, Henrik Montgomery TT/TT

SAS-strejken avblåst – då lyfter flygplanen igen

Efter hårda och långa förhandlingar kunde parterna involverade i SAS-konflikten äntligen meddela det många väntat på – strejken var över. Nu börjar arbetet med att få igång flygtrafiken igen.


SAS-strejken har varit en lång och utdragen process för piloter, resenärer samt arbetsgivare. Ja, över 380 000 personer drabbades sammanlagt av strejken som pågått sedan den 26 april.

Till mångas stora glädje så har nu strejken blåsts av efter att de berörda parterna kommit överens efter en lång och intensiv förhandling.

– Vi kan lägga konflikten bakom oss och jag beklagar djupt till kunderna. Nu ser vi framåt, säger Rickard Gustafsson, SAS vd skriver Aftonbladet.

Då kommer flyget igång igen

Än så länge så står det inte klart när flygplanen är tillbaka i drift så som man är van med. Men om vi får tro Gustafson så är det åtminstone inte allt för långt bort.

– Jag vill be våra strandsatta passagerare om ursäkt. Det kommer ta minst ett dygn innan vi är tillbaka i normal rytm, säger Gustafsson.

Rickard Gustafson under en presskonferens efter överenskommelsen. Bildkälla: Fredrik Persson TT/TT

Hoppas på en mer förutsägbar arbetsvardag

Under torsdagskvällen släppte SAS Pilot Group (SPG) och Svensk Pilotförening ett pressmeddelande där de bekräftade överenskommelsen.

"Att vi fått genomslag för våra viktigaste krav och det totala utfallet i avtalet gör att vi nu kan rekommendera avtalet för våra medlemmar", säger pilotledarna i de fyra skandinaviska pilotföreningarna i pressmeddelandet.

En stor vinst för SAS Pilot Group och Svensk Pilotförening ska ha varit en förstärkning av anställningstryggheten för piloterna. 

"Det allra viktigaste för oss har varit att säkra att våra medlemmar inte mister jobben och att de har anställningstrygghet. Det har vi lyckats med och samarbetsavtalen ingår nu som en del av kollektivavtalet. Vi har också fått på plats en schemaläggningsordning som ger en mer förutsägbar arbetsvardag. Andelen piloter i gruppen med förutsägbara scheman ökas från 40 procent till 60 procent", säger Wilhelm Tersmeden, ordförande i SAS-sektionen i Svensk Pilotförening, skriver de i pressmeddelandet.

Avtalet ger också en löneökning på 3,5 procent under 2019, 3 procent under 2020 och 4 procent under 2021. 

sas
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Berördes du av flygstrejken?
Tack för din röst!