Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sofia sökte sittdel till barnvagn att köpa – blev erbjuden sin egen

- 06/05/2019, 22:13 -

Sofia, 24, ville köpa en extra sittdel till sin barnvagn. Hon lade ut en annons på Facebook där hon förklarade sitt önskemål och fick snabbt svar. Men det slutade nog inte riktigt som varken Sofia eller säljaren tänkt sig...

Något som egentligen skulle bli en helt vanlig dag i Marieholmsbruk, Gnosjö för 24-åriga Sofia Engström blev istället riktigt skrattretande. 

Tvåbarnsmamman Sofia köpte nyligen en barnvagn där det finns rum för dubbelsits. Men i nuläget har hon endast en sittdel och behöver den andra för att vagnen ska bli komplett. Så klart vill hon att den nya sittdelen ska vara likadan som den hon redan har, med bruna handtag. 

Hon fotade sin vagn och den nuvarande sittdelen för att lägga ut vad det är hon söker i en grupp på Facebook, där folk säljer barnvagnar och tillbehör. 

Facebook
Annonsen som Sofia lade ut för att visa vad hon sökte och önskade köpa. Bildkälla: Privat

Sofia fick snabbt svar av en säljare som berättade att hen har en sådan sitts som eftersöks. Men tyvärr erbjöd inte säljaren just den färgen som Sofia ville ha.

Och här började det bli lite tokigt i konversationen. Då påstod nämligen säljaren plötsligt att hen har skickat bild på fel sittdel, och att hen visst har precis en sådan som Sofia söker. 

– Jag blev superglad för jag vet att de inte är lätta att hitta, berättar Sofia Engström för Nyheter24.

Facebook
Första bilden på sittdelen var inte riktigt den färg som Sofia sökte. Bildkälla: Privat

Hon fortsätter:

– Man såg direkt att de nya bilderna var i dålig kvalitet. Så jag började googla hittade en annons från 2018 med identiska bilder.

Facebook
Säljaren skickade nya bilder på en ytterligare sittdel. Bildkälla: Privat

Vid detta skede förstod Sofia att säljaren försökte luras, men gav hen ändå en chans. Så hon bad säljaren att ta fler bilder som hen kunde skicka för att man skulle kunna se vilket skick sittdelen var i.

Facebook
Sofia fick fler bilder men kontrade då med en gammal Blocket-annons med identiska bilder. Bildkälla: Privat

Efter att säljaren fått en printscreen på den gamla Blocket-annonsen med exakt likadana bilder på sittdelen, så erbjöd sig säljaren att fota sitsen ytterligare en gång och skicka.

Facebook
Tillslut fick Sofia sin egen vagn skickad till sig för försäljning. Bildkälla: Privat

Men där gick det nog inte riktigt som säljaren tänkt sig, eftersom hen tillslut skickade en bild på ingen mindre än Sofias egen vagn och sittdel. Alltså samma bild som Sofia dessutom använt i sin annons och är "profilbilden" i hennes och säljarens chattgrupp.

Det blev inget köp för Sofia, inte heller någon försäljning för "sittdelssäljaren".

– När hon skickade min bild så visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta. Men jag ska vara mer försiktig i fortsättningen. För hade hennes bilder varit i bättre kvalitet så hade jag nog gått på det, avslutar Sofia Engström till Nyheter24.

Fler på sin vakt?

Sofia delade sedan med sig av konversationen i en grupp på Facebook, och fick snabbt tusentals reaktioner. Visst att inlägget kan skänka en hel del skratt, men samtidigt kanske det kan göra att fler blir på sin vakt?

Även om inte denna försäljning gick i hamn så är Sofia inte ensam om att utsättas för bedrägeri av detta slag. Enligt BRÅ var det hela 4,8 procent av befolkningen som uppgett att de blivit utsatta för försäljningsbedrägeri under år 2017.

Så undviker du att drabbas

Polisen har flera tips man som konsument kan ta del av för att minska bedrägerierna i landet. Här är några av dem:

  • Betala aldrig i förskott om du handlar av privatpersoner
  • Var vaksam om motparten stressar dig att slutföra affären
  • Att säljaren lämnar ut sitt person- eller kontonummer skyddar dig inte från att bli lurad
  • Lämna aldrig ut ditt bankkontonummer. Du vet inte vem som sätter in pengarna och du kan bli återbetalningsskyldig
  • Postförskott är osäkert. Du har sällan möjlighet att kontrollera paketets innehåll innan du betalar för det. Men öppna gärna paketet redan på uthämtningsstället.
  • Begär originalkvitto, legitimera säljaren och skriv ett köpekontrakt
Har du blivit utsatt för något bedrägeri?