Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu kan det bli rökförbud på hela Sweden Rock

- 16/05/2019, 20:41

Den 1 juli börjar rökförbudet gälla – och det kan komma att ställa till det för Sweden Rock-besökare som är sugna på att ta sig en cigg under festligheterna. Lagändringen innebär nämligen att det kan bli rökförbud på festivalen.

Om ungefär en och en halv månad, den 1 juli, börjar den nya tobakslagen att gälla. Den innefattar bland annat att det blir förbjudet att röka på alla landets uteserveringar. Specifikt innebär det att man inte längre kommer att få röka i något typ av serveringsområde. 

Och det kan komma att ställa till det för rökare som besöker Sweden Rock i sommar.

Det finns nämligen en risk att det blir rökförbud på hela festivalområdet, rapporterar SVT. 

Måste förändra festivalområdet

Anledningen till att det kan bli rökförbud på hela festivalen beror på att man i dagsläget får dricka alkohol på hela området. Och på så sätt klassas hela ytan som ett serveringsområde.

För att rökning ska få ske på Sweden Rock måste festivalen göra om festivalområdet – antingen genom att ha avgränsade serveringsområden eller göra hela området rökfritt. Det menar Annette Ludvigsson, alkohol – och tobakshandläggare på Länsstyrelsen i Blekinge.

– Det finns inte möjlighet att göra några undantag när det är utomhus utan det är totalförbud som gäller för hela serveringsytan, säger Annette Ludvigsson till SVT Nyheter.

Enligt Sweden Rocks vice vd och marknadschef Sofia Lindqvist Lacinai har man ännu inte diskuterat hur den nya lagen kommer att påverka festivalområdet och huruvida man ska ta till någon åtgärd.  

Vad tycker du om nya rökförbudet?