Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu utrotas vilda sköldpaddor i Sverige – samlas in och skjuts

- 18/05/2019, 10:28

Under en tid har vattensköldpaddor dykt upp i vattendrag kring mellersta Sverige. Men eftersom arten anses som invasiv har man nu beslutat att samla ihop sköldpaddorna och skjuta av dem.

I juni kommer Svenska Jägareförbundet att börja samla ihop vattensköldpaddor som lever i vattendrag i mellersta Sverige. Sköldpaddorna kommer att fångas i fällor och sedan skjutas av. 

Målet är att utrota sköldpaddorna som är en invasiv art i den svenska naturen.

– Så snabbt och smärtfritt som möjligt. Vi är experter på detta och kommer vara fullt utbildade när projektet drar igång, säger Fredrik Dahl, som leder sköldpaddeprojektet, till Göteborgsposten. 

Riskerar att rubba det svenska ekosystemet

Sedan 2010 har Artportalen fått in cirka 30 rapporter om vilda vattensköldpaddor, men mörkertalet tros vara stort.  

– Generellt är det så: upptäcker man några exemplar finns sannolikt fler. De som upptäckts har ju oftast varit i klart vatten exempelvis i stadsparker, säger Fredrik Dahl.

Vattensköldpaddorna har hittats i södra och mellersta delar av landet. Detta beror troligtvis på att de inte trivs bra i kylan längre norrut. Sköldpaddorna har bland annat hittats i Slottskogen i Göteborg. 

Eftersom arten inte är hemmahörande i Sverige så riskerar den att rubba det svenska ekosystemet. Den invasiva arten tros ha hamnat ute i naturen genom att ha rymt, eller släppts ut, av sina ägare. 

– Vattensköldpaddor är allätare och kan göra skada på flera sätt. En individ gör ingen skada, men om man inte tar tag i frågan blir de fler, och då har vi ett problem, säger Fredrik Dahl, GP.

Tycker du att det är rätt beslut att skjuta av vattensköldpaddorna?