23-årig man hade sex med kvinna som sov – frias från våldtäkt

- 18/05/2019, 09:23 -

I februari tidigare i år dömdes en 23-åring man av tingsrätten till fängelse för oaktsam våldtäkt, då han ska ha våldtagit en kvinna medan hon sov. Nu friar hovrätten mannen då det enligt dem inte går att styrka att mannen visste att hon sov.

I fjol gick en kvinna med en 23-årig man hem från en fest de varit på i Malmö. Under natten ska kvinnan ha vaknat av att mannen utförde analsex på henne, något som mannen senare dömdes för i tingsrätten

Men nu tycker hovrätten annorlunda och friar därför mannen i fallet, rapporterar Dagens Juridik. 

"Hade extremt mycket överskottsenergi"

På festen hade både kvinnan och den 23-årige mannen druckit alkohol. Mannen hade dessutom brukat droger i form av kokain. Enligt Dagens Juridik har mannen berättat att han hade "extremt mycket överskottsenergi" på grund av det kokain han tagit. 

Kvinnan och mannen hade aldrig haft någon kärleksrelation men känt varandra i flera år. På grund av mannens överenergiska tillstånd ville kvinnan hålla koll på honom. Under natten vaknade hon av smärta då mannen ska ha utfört analt samlag med henne. Hon lämnade lägenheten och kontaktade polisen, skriver Dagens Juridik.

Fälld av tingsrätten 

I februari tidigare i år åtalades och dömdes den 23-årige mannen för oaktsam våldtäkt och ringa narkotikabrott i tingsrätten. De ansåg att 23-åringen visste att kvinnan sov när han utförde samlag med henne. Han har berättat att hon legat tyst och still under hela samlaget. 

Kvinnan har även sagt att hon inte uppfattat att han frågade efter hennes samtycke.

Ystad tingsrätt dömde honom till fängelse i två år och tre månader. 

Friad av hovrätten 

Men nu ändrar hovrätten över Skåne och Bleking domen, och friar mannen för våldtäkten.

Dagens Juridik skriver att hovrätten anser att kvinnans berättelse är trovärdig, men att det inte är bevisat att den 23-årige mannen förstod att kvinnan sov. 

Vid ett tillfälle ska hon ha svarat "mm" på något som mannen frågade, men inte förstått vad hon svarat på. När kvinnan sedan vaknade ska 23-åringen uppträtt förvånat. 

Däremot bedömer tingsrätten honom skyldig till ringa narkotikabrott.