De isolerade barnen i Ystad – här är allt vi vet

- 03/06/2019, 10:22 -

Fem barn hölls isolerade av sina föräldrar i Ystads kommun, Skåne. Här är vad vi vet kring turerna om det tragiska fallet.

Det var under förra sommaren som en stor och tragisk skandal började nystas upp. Det hela handlade om fem barn, mellan 4 och 18 år, som hållits isolerade från samhället och världen av sina föräldrar, något som HD och Sydsvenskan först avslöjade.

Barnen omhändertogs av Socialtjänsten som sedan placerade de fyra yngsta barnen på HVB-hem och i jourfamiljer. Här är allt vi vet.

Skrevs in på skola – deltog aldrig

2007 så började föräldrarnas lögner om barnen. Det var då det äldsta barnet skrevs in på en friskola i Ystads kommun – men kommunens handlingar tyder på något annat. Barnet ska nämligen aldrig ha deltagit i undervisningen, skriver Aftonbladet.

Föräldrarna valde sedan att, 2009, skriva in det näst äldsta barnet på en privat webbaserad skola i USA. 

Anledningen till valet av en amerikansk skola? Jo – enligt föräldrarna var det för att familjen ska ha rest runt så mycket med deras företag.

Detta är något som mamman i familjen förklarar för kommunen. Men kommunen köper inte riktigt hennes historia –  istället kopplar de in jurister från Skolinspektionen och skickar hem en kallelse till barnen för skolstart.

Sjukanmäler barnen

Senare samma år gjorde familjen ett motdrag och valde att sjukanmäla barnen och samtidigt skicka in ledighetsblanketter till skolan. 

Barnen bedömdes då, efter ett möte med kommunen, som "varaktigt vistande utomlands" vilket då betydde att de inte omfattades av den svenska skolplikten.

I och med det börjar Skatteverket titta på om familjen verkligen borde vara folkbokförda i Sverige.

Skatteverket blir mer misstänksamma

Det skulle dröja fram tills 2018 innan det verkligen tog fart i utredningen. Det efter att Skatteverket börjat utreda familjen på nytt.

Skatteverket kartlade familjen och i den visar det sig att pappan i nästan tio år fått sjukersättning samt att mamman i familjen varit sjukskriven sedan 2015. 

Det visar sig även att barnen har inte haft giltiga pass sedan 2014, att den svenska ambassaden i Washington inte har någon information om familjen och att inget tyder på att familjen rest utomlands.

Efter det väljer alltså Skatteverket att ta bort familjens folkbokföring i Sverige och i samma veva larma Ystads kommun.

Husets fönster förtäckta

Dennis Hjelmström, skolchef i Ystads kommun, väljer att kontakta skolan i USA och får då reda på att barnen inte deltar i undervisningar där.

Han åker sedan förbi familjens hem och noterar att dess fönster är helt förtäckta. Där stötte han på en granne till familjen.

– Jag presenterar mig och frågar om han har sett några barn i huset. Grannen svarar att han har hört barnröster, men de har inte varit synliga, sade skolchefen till HD-Sydsvenskan.

Ungefär en vecka senare blir barnen omhändertagna av socialtjänsten.

Vet inte hur man duschar

Efter utredningar av barnen så står det klart att de inte vet hur man duschar, inte har någon tidsuppfattning samt att de lider av stora talsvårigheter.

Föräldrarna har överklagat omhändertagandet, men inte fått vårdnaden tillbaka.