Måndag 10 Maj
Stockholm

5 tips till nyblivna studenter

För de flesta präglas studenten av en känsla av frihet och innebär en början på ett nytt kapitel. Men även om studenten för många är en dag full av glädje, är det också vanligt att man oroar sig över vad som kommer att hända i framtiden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Så här i början av juni är det många som tar studenten. Även om det för många är en glädje att få lämna gymnasiet och komma ut i ”den riktiga världen”, är det också många som känner en oro inför framtiden.

Här är några saker som kan vara bra att tänka på som nybliven student:

1. Det är okej att inte veta vad du vill göra med ditt liv - och du behöver inte bestämma nu

Det är lätt att glömma bort, men du har faktiskt hela livet på dig att testa en massa olika saker. Du behöver inte bestämma dig nu för vad du vill göra fram till pensionen.

2. Dina gymnasiebetyg spelar (nästan) ingen roll

En gymnasieexamen kan bidra med högskolebehörighet eller yrkesmöjligheter, men de olika bokstäverna på examensbeviset spelar ingen större roll. Få arbetsgivare kommer att bry sig om du har toppbetyg eller ”bara” godkänt.

3. Pengar är inte allt

Självklart är det bra att jobba, inte minst för erfarenhetens skull men också för pengarna. Men pengar är inte allt! Du behöver inte skaffa jobbet med bra betalt på en gång. Det är viktigare att du gör något du trivs med.

4. Möjligheterna är oändliga

Även om du utbildat dig till något specifikt, är det helt okej att byta spår och göra något helt annat. En sak kan också leda till något annat. Det finns idag oändliga möjligheter för vad du kan göra.

5. Ta hand om dig själv!

Det finns ingen viktigare än du, så ta hand om dig själv! Ingenting är värt att stressa sönder sig för. Ta allt i din egen takt - och njut av nuet!

Är du orolig för framtiden?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela