Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Efter hjälpen från främlingen – nu vill familjen hitta henne

- 06/07/2019, 14:01 -

Nea, 4, blev av med sitt finger när hon åkte en trasig rutschkana. Nu vädjar familjen om hjälp att hitta kvinnan som hjälpte dem på plats under olyckan.

Fyraårige Nea var i Lunds stadspark tillsammans med sina föräldrar och syskon tisdagen den 2 juni. När hon tillsammans med sin pappa skulle åka i en av rutschkanorna, visade det sig att kanan inte var underhållen på länge och saknade flertal skruvar.

Rutschkanan där Neas finger kapades av.
Rutschkanan där Neas finger kapades av. Bildkälla: Privat

Det slutade med att Neas pekfinger kapades av i farten. Panik spreds på lekplatsen och familjen fick hjälp av en kvinna, som följde med dem till ambulansen när den väl var på plats. 

– Vi tänkte att nu måste vi agera snabbt och få stopp på blödningen, hitta fingret och få tag i en ambulans. Samtidigt var känslan i kroppen fylld av oro och rädsla för vår dotter, förklarar Neas pappa Mattias till Nyheter24.

30 procent chans

Ambulansen tog dem till Lunds sjukhus, men där fick de beskedet om att Nea skulle bli opererad i Malmö. Kirurgerna sydde fast fingret, men förklarade för familjen att det har 30 procent chans att klara sig, vilket oroar familjen.

– Fysiskt så har Nea fortfarande ont, hon är precis som vi föräldrar väldigt oroad över hur denna skada ska påverka henne i framtiden, berättar Mattias i ett mejl till Nyheter24.

Nea. Bildkälla: Privat
Nea. Bildkälla: Privat

Hårdare kontroller

Nu kommer Lunds kommun att skärpa till kontrollerna för lekplatser runt om i staden. Dagliga kontroller har införts och en utredning för hur rutschkanans skada uppkommit har inletts.

– Vi kommer nu att undersöka hållfastheten och skruvlängd tillsammans med vår konstruktör och våra entreprenörer. Vi kommer också att undersöka om någon utomstående har varit här och gjort något som inte är tillåtet, berättar parkintendent Lars Brobeck till SVT.

Vill komma i kontakt med kvinnan

Men nu vädjar familjen om hjälp från allmänheten. De vill få tag på den snälla kvinnan som hjälpte dem vid lekplatsen. De har inga kontaktuppgifter till kvinnan, men pappan skriver i ett mejl till Nyheter24 att hon var blond och i 30- eller 40-årsåldern. De minns inte vilken dialekt hon hade, men håller god tro till att få tag på henne för att visa sin tacksamhet.

Vad skulle ni vilja säga till kvinnan som hjälpte er?

– Vi skulle vilja tacka henne personligen för det fantastiska stöd hon gav oss, skriver Mattias.

Nea med sin mamma och pappa.
Nea med sin mamma och pappa. Bildkälla: Privat

Familjen har även startat en insamling till Nea på Facebook vid namn "Stötta Nea", för att ge henne en bra sommar trots omständigheterna. Här hittar du insamlingen.