Polis, varning, sexhandel, barnsexhandel
Polisen: Det bli vanligare med barnsexhandel på "sugardejtingsajter" - Foto: Claudio Bresciani / TT, Johan Nilsson/TT

Polisen: Vanligare med barnsexhandel på "sugardejtingsajter"

Under en vecka i juni genomförde polisen insatser mot barnsexbrott, vilket gjorde att tio förundersökningar inletts. Man såg då att barnsexhandel på så kallade "sugardejtingsajter" blivit vanligare.


Som i en del av en större europeisk satsning genomförde polisen under en vecka i juni flera insatser mot barnsexbrott. Totalt arbetade 44 poliser med insatsen vilket resulterade till att tio förundersökningar om sexualbrott mot minderåriga inletts. 

– Vi utgick från barnen, brottsoffren. Vi kunde på olika sajter hitta annonser där de har lagt upp sig själva, säger Emil Eisersjö, chef för underrättelsesektionen på Polisens Nationella operativa avdelning som samordnade arbetet, till Sveriges Radio. 

"De var från 13-årsåldern och uppåt"

Och brottsoffren som hittades var unga tjejer. De hittades via annonser på så kallade "sugardejtingsajter". Det innebär att personer byter pengar och presenter mot sex. 

– De var inte 18 år. Från 13-årsåldern och uppåt. Där kunde vi också hitta att de var brottsoffer utsatta för våldtäkter och annan brottslighet under lång tid, säger Eisersjö till SR. 

Majoriteten av offren ska tidigare ha varit med om övergrepp, framförallt inom familjen.

– Vi ser inga socialekonomiska faktorer utan oftast när vi skrapar på ytan så är det så att man har själv varit utsatt för någon form av övergrepp . Så att det är barn som mår väldigt dåligt. En form av självskadebeteende som man har hamnat i, avslutar Eisersjö till SR.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är hoten mot lägre ränta

Kraftigt ned i Japan

Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.