Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen: Vanligare med barnsexhandel "sugardejtingsajter"

- 10/07/2019, 10:34

Under en vecka i juni genomförde polisen insatser mot barnsexbrott, vilket gjorde att tio förundersökningar inletts. Man såg då att barnsexhandel på så kallade "sugardejtingsajter" blivit vanligare.

Som i en del av en större europeisk satsning genomförde polisen under en vecka i juni flera insatser mot barnsexbrott. Totalt arbetade 44 poliser med insatsen vilket resulterade till att tio förundersökningar om sexualbrott mot minderåriga inletts. 

– Vi utgick från barnen, brottsoffren. Vi kunde på olika sajter hitta annonser där de har lagt upp sig själva, säger Emil Eisersjö, chef för underrättelsesektionen på Polisens Nationella operativa avdelning som samordnade arbetet, till Sveriges Radio. 

"De var från 13-årsåldern och uppåt"

Och brottsoffren som hittades var unga tjejer. De hittades via annonser på så kallade "sugardejtingsajter". Det innebär att personer byter pengar och presenter mot sex. 

– De var inte 18 år. Från 13-årsåldern och uppåt. Där kunde vi också hitta att de var brottsoffer utsatta för våldtäkter och annan brottslighet under lång tid, säger Eisersjö till SR. 

Majoriteten av offren ska tidigare ha varit med om övergrepp, framförallt inom familjen.

– Vi ser inga socialekonomiska faktorer utan oftast när vi skrapar på ytan så är det så att man har själv varit utsatt för någon form av övergrepp . Så att det är barn som mår väldigt dåligt. En form av självskadebeteende som man har hamnat i, avslutar Eisersjö till SR.