Skolledare-doms-for-21-fall-av-sexuella -overgrepp-mot-barn
Skolledare döms för 21 fall av sexuella övergrepp mot barn - Foto: Janerik Henriksson/TT

Skolledare döms för 21 fall av sexuella övergrepp mot barn

En skolledare i Stockholm dömdes under onsdagen för 21 fall av grova sexuella övergrepp mot barn. Ett brott som han får två och ett halvt års fängelse för.


Skolledaren som är i 40-årsåldern arbetade på en låg- och mellanstadieskola i Stockholm. Medan han var lärare utförde han totalt 21 fall av sexuella övergrepp mot en nioårig pojke. 

Skulle ge pojken läshjälp

Under hösten 2016 fick mannen i uppgift att ge nioåringen läshjälp. I samband med det här stoppade mannen ner sin hand i pojkens byxor och rörde vid hans könsorgan. Något som var det första av kommande 21 sexuella övergrepp mot pojken, enligt Stockholms tingsrätt.

Grova sexuella övergrepp

Under onsdagen dömdes mannen för 21 fall av grova sexuella övergrepp mot barn. Brotten rubriceras som grova då mannen varit barnets lärare. Ett beslut som rättens ordförande Tomas Zander utvecklar i ett pressmeddelande:

"Skolledaren har utnyttjat sin ställning och missbrukat särskilt förtroende genom att begå sexuella övergrepp mot en nioårig elev. Detta har sammantaget inneburit ett hänsynslöst utnyttjande av barnet". 

Två och ett halvt års fängelse

Mannen har erkänt brottet men påstår att övergreppen har skett färre gånger. Under onsdagen fälldes han dock för 21 fall av grova sexuella övergrepp mot barn och dömdes till två och ett halvt års fängelse. Han ska även betala ett skadestånd på 154 200 kronor.

Under onsdagen dömdes mannen i Stockholms tingsrätt. Bildkälla: Fredrik Sandberg

Åtalad för sexuella övergrepp mot flera barn

Mannen har även blivit anklagad för sexuella övergrepp mot två andra barn. Dessa anklagelser har han dock friats från. 

Läs även: Historisk dom – 41-åring döms för våldtäkt mot barn via internet

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Han är TV4-profilen Johan Macéus kända son

Karlskrona: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand, Rödeby.", skriver polisen på sin hemsida.

Största guldstöten i Kanada nära klaras upp

Kanadas polis är nära att lösa den största guldstölden i landets historia. 6 600 guldtackor stals vid kuppen. Flera personer har gripits och väntar åtal.

Kreml: Ukraina-hjälp från USA förändrar inget

Nytt bistånd från USA till Ukraina kommer inte att förändra dynamiken på slagfältet, hävdar Ryssland. Uttalandet kommer i samband med att USA:s kongress förbereder sig för en avgörande omröstning under helgen om långvarig militär finansiering till Ukraina.

Meteoritjägare överklagar till Högsta domstolen

Geologerna Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg som i hovrätten förlorade den uppmärksammade tvisten om en meteorit som landade utanför Enköping i november 2020 överklagar till Högsta domstolen.

Nordeas stora förändring – så påverkas du: "Genomsyrar allt"

Sverige har större problem än grannländerna med vågen av bankbedrägerier, enligt Nordea-chefen Frank Vang-Jensen. Man ska vara väldigt försiktig och skeptisk, säger han om hur utsatta grupper ska skydda sig.