Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skolledare döms för 21 fall av sexuella övergrepp mot barn

- 10/07/2019, 15:47

En skolledare i Stockholm dömdes under onsdagen för 21 fall av grova sexuella övergrepp mot barn. Ett brott som han får två och ett halvt års fängelse för.

Skolledaren som är i 40-årsåldern arbetade på en låg- och mellanstadieskola i Stockholm. Medan han var lärare utförde han totalt 21 fall av sexuella övergrepp mot en nioårig pojke. 

Skulle ge pojken läshjälp

Under hösten 2016 fick mannen i uppgift att ge nioåringen läshjälp. I samband med det här stoppade mannen ner sin hand i pojkens byxor och rörde vid hans könsorgan. Något som var det första av kommande 21 sexuella övergrepp mot pojken, enligt Stockholms tingsrätt.

Grova sexuella övergrepp

Under onsdagen dömdes mannen för 21 fall av grova sexuella övergrepp mot barn. Brotten rubriceras som grova då mannen varit barnets lärare. Ett beslut som rättens ordförande Tomas Zander utvecklar i ett pressmeddelande:

"Skolledaren har utnyttjat sin ställning och missbrukat särskilt förtroende genom att begå sexuella övergrepp mot en nioårig elev. Detta har sammantaget inneburit ett hänsynslöst utnyttjande av barnet". 

Två och ett halvt års fängelse

Mannen har erkänt brottet men påstår att övergreppen har skett färre gånger. Under onsdagen fälldes han dock för 21 fall av grova sexuella övergrepp mot barn och dömdes till två och ett halvt års fängelse. Han ska även betala ett skadestånd på 154 200 kronor.

Stockholms tingsrätt
Under onsdagen dömdes mannen i Stockholms tingsrätt. Bildkälla: Fredrik Sandberg

Åtalad för sexuella övergrepp mot flera barn

Mannen har även blivit anklagad för sexuella övergrepp mot två andra barn. Dessa anklagelser har han dock friats från. 

Läs även: Historisk dom – 41-åring döms för våldtäkt mot barn via internet