Sa-undviker-du-fettigt-har
Så undviker du fettigt hår - Foto: Janerik Henriksson/TT, Marc Femenia/TT

Hårtips: Så undviker du fettigt hår

Har du problem med fettigt hår? Nyheter24 är här för att hjälpa dig! Här är fem tips för att undvika det stripiga håret:


Vi har alla varit där – precis när du ska gå ut genom dörren ser du det fruktansvärda: Fettigt och stripigt hår. 

Men oroa dig inte, det finns sätt att undvika situationen:

1. Använd inte produkter "mot torrhet"

Även om det kan vara lockande att sträcka sig efter produkter som har orden "mot torrhet" eller "för glans" i sig så finns det anledning att tänka om. 

Dessa produkter tenderar nämligen att lägga sig som en hinna över håret som kan addera olja hårbottnen. Använd istället mer neutrala produkter från till exempel apotek. 

2. Konsumera mindre olja 

Fettigt hår kommer inte endast från oljan på ditt huvud – det blir även värre av att konsumera mycket olja. Försök därför att skära ner på ditt olje-intag om du upplever problem med stripigt hår.

Bildkälla: Pixabay

3. Tvätta inte håret varje dag

Trots att din impuls kanske är att tvätta håret ofta när du har fettigt hår är är det faktiskt bäst att göra motsatsen. Att tvätta håret varje dag gör nämligen så att din hårbotten producerar mer olja – försök därför hålla ut så länge du kan!

4. Applicera endast balsam på hårtopparna

Det finns även vissa saker kring balsam som du kan tänka på för att undvika fettigt hår. Till exempel bör du endast applicera balsam på topparna, inte hjässan, i alla fall om du vill undvika en fettbomb. 

Bildkälla: Marc Femenia/TT

5. Använd inte för mycket schampo

Till sist – ta det lugnt med schampot! Även om du kanske vill dränka hela huvudet med ludder när du har fettigt hår så tjänar du faktiskt på att göra motsatsen. 

En för stor mängd schampo tynger nämligen hårbotten. Ta istället en mindre klick. Och använd inte heller för varmt vatten – det tar bort hårets naturliga oljor och gör att hårbotten istället börjar överproducera olja, skriver Glamour Magazine

Läs även: Så bleker du håret utan att skada det

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du få fettigt hår?
Tack för din röst!