Trafikverket
Hastighetsbegränsningarna ska rädda liv - Foto: CHRISTINE OLSSON / TT, Tomas Oneborg/SvD/TT

Trafikverkets hastighetsbegränsningar ska rädda 16 liv per år

Trafikverkets mål är att till år 2025 sänka hastigheterna på 425 mil väg, i år är målet 111 mil. Med sänkningarna hoppas man kunna rädda 16 liv per år.


Trafikverket fortsätter arbetet med att justera hastigheterna på våra svenska vägar. 

Arbetet har pågått sedan 2008 och målet är att hastigheterna ska sänkas på totalt 425 mil väg till 2025. Anledningen till att man sänker hastigheterna är att man vill rädda liv, rapporterar Expressens Allt om Bilar. 

Sänkt hastighet på 111 mil väg 2019

I år är planen att totalt 111 mil väg ska få sänkt hastighet, från 90 km/timmen till 80 km/timmen. De inkluderade vägarna är de som är högst trafikerade och som inte har något mitträcke. 

– Vi jobbar med att nå nollvisionen. Alltså att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken. För att nå dit behöver vi bygga om samt anpassa hastighetsgränserna till vägens säkerhetsstandard. Först då uppnår vi effekt, säger Sandra Nordahl, tf enhetschef för nationell samhällsplanering på Trafikverket, till Allt om Bilar.  

I samband med detta höjer man också hastigheten på totalt 9 mil väg. Då höjs den från 90 km/timmen till 100 km/timmen, bland annat på nybyggda motorvägar.

Målet: Rädda 16 liv om året 

Trafikverket räknar med att kunna rädda 16 liv per år genom att sänka hastighetsgränserna.

– Vi ser att det bästa sättet att förhindra kollisioner vid mötande trafik är att avgränsa med hjälp av ett mitträcke. Men att bygga ett mitträcke är dyrt och tar lång tid. Fram tills dess måste vi säkra vägarna på ett annat sätt och då är sänkt hastighet en bra lösning, säger Sandra Nordahl, till Allt om Bilar

Arbetet kommer att ske i hela Sverige och vägarna som är mest belastade kommer att påverkas. Enligt Sandra Nordahl är det de vägar där minst 2 000 fordon passerar per dygn.

För att se till att de nya hastighetsbegränsningarna följs kommer även fler fartkameror att sättas upp.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du körkort?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.