Pyroman-satter-skrack-i-by
Pyroman sätter skräck i by - Foto: Johan Nilsson/TT

Misstänkt pyroman sätter skräck i by - 40 bränder sedan april

Under veckan har eldningsförbud utfärdats i flera län, samtidigt har vad som misstänks vara en seriepyroman satt ett helt samhälle i skräck. "Vi kämpar på med näbbar och klor för att släcka bränderna".


Samhället Ruda i småländska Mönsterås har sedan april drabbats av flera anlagda skogsbränder. Totalt har 40 bränder som inte kan förklaras naturligt uppstått i området, skriver Aftonbladet. 

– Vi upptäckte att det inte fanns någon naturlig orsak till dem. Det hade inte varit något åskoväder eller så i de områden där de uppstått, säger Ingemar Idh, räddningschef i Mönsterås kommun, till Aftonbladet. 

Han fortsätter och beskriver att bränderna är mer intensiva än vanliga skogsbränder. De misstänker även att någon slags vätska har använts. 

Tio bränder på en vecka 

Endast denna vecka har totalt tio bränder som inte har en naturlig förklaring uppstått i området. En brand som uppstod under onsdagen var nära en fastighet, vilket ändrar allvarligheten i situationen. 

"Kämpar med näbbar och klor" 

Under veckan har man börjat arbeta med förebyggande åtgärder, bland annat har Kalmar län gjort ett flygplan tillgängligt som kan användas för att leta bränder i området. 

– Vi försöker hitta lite förebyggande åtgärder och så, men det är ju tufft, säger Idh till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Personalen blir ju väldigt tärda och de kämpar ju på med näbbar och klor för att släcka bränderna, de ger sig inte i första taget. Men de blir ju tilltufsade, så är det.

Vädjar om tips 

Räddningstjänsten arbetar nu tillsammans med polis för att försöka stoppa bränderna. Polis vädjar även om tips från allmänheten. 

Tips kan lämnas på telefonnummer 114 14 eller i det här formuläret.

Läs även: Eldningsförbud i stora delar av landet

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Ängelholm rapporterar om trafikolycka

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i olycka, Sätofta.", skriver polisen på sin hemsida.

Höjd BNP-siffra från USA

USA:s bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 3,4 procent i fjärde kvartalet i fjol, enligt reviderade siffror från USA:s handelsdepartement.

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

1 timme sedan
Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.