BRANDRISK
Brandrisk förhöjd efter SMHI utfärdat klass 1-varning. - Foto: Johan Nilsson/TT, Tomas Oneborg/SvD/TT

Varning för åskoväder: "Helt klart förhöjd brandrisk"

Ett åskoväder når västra Sverige under söndagen. Det förväntas åska samt blixt och SMHI varnar nu för att el-trafiken kan slå ut. De varnar även för skogsbränder och uppmanar allmänheten till försiktighet.


Nu utfärdar SMHI en klass 1-varning för invånare i Västra Götalands län, Göteborg, Jönköpings län och Bohuslän. Enligt SMHI kan varningen komma att höjas till en tvåa.

Det förväntas nämligen komma ett oväder med åska och blixt under söndagen.

Inte så oväntat kanske, med tanke på att det är vanligt förekommande när kall luft stöter på varm luft under sommaren.

– På söndag kan det komma åska i Västsverige och på måndag kan det bli en del åska även upp över Mälardalen, berättar Lasse Rydqvist för Expressen.

Jon Jörpeland är meteorolog på SMHI och berättar för Aftonbladet att ovädret kan komma att skapa störningar i el- och telefontrafiken. Men han förklarar också att ovädret kan komma att dra förbi ganska snabbt.

Risk för bränder

MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap red. anm) höjer ett varningens finger om risk för skogsbränder.

– Det är helt klart en förhöjd brandrisk när det är åska, förklarar chefen i beredskap vid MSB, Patrik Jansson.

Med tanke på fjolårets bränder, så har nu beredskapen höjts rejält landet runt.

Är mer förberedda

Myndigheten har i år 24 depåer med skogsbrandsutrustning utplacerade i landet, som underlättar för räddningstjänsten vid behov. Utöver det står även åtta helikoptrar redo för att hjälpa till vid de bränder som är svåråtkomliga.

Men Jansson uppmanar även allmänheten att vara försiktiga med grillen.

– Man ska ta det väldigt, väldigt försiktigt med eldandet, vara uppmärksam på rökutveckling och snabbt larma till räddningstjänsten så att vi kan ta oss till bränderna innan de sprider sig, avslutar han till Expressen.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bor du i västra Sverige?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.