Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Varning för åskoväder: "Helt klart förhöjd brandrisk"

- 28/07/2019, 14:07
BRANDRISK

Brandrisk förhöjd efter SMHI utfärdat klass 1-varning.

Johan Nilsson/TT, Tomas Oneborg/SvD/TT

Ett åskoväder når västra Sverige under söndagen. Det förväntas åska samt blixt och SMHI varnar nu för att el-trafiken kan slå ut. De varnar även för skogsbränder och uppmanar allmänheten till försiktighet.

Nu utfärdar SMHI en klass 1-varning för invånare i Västra Götalands län, Göteborg, Jönköpings län och Bohuslän. Enligt SMHI kan varningen komma att höjas till en tvåa.

Det förväntas nämligen komma ett oväder med åska och blixt under söndagen.

Inte så oväntat kanske, med tanke på att det är vanligt förekommande när kall luft stöter på varm luft under sommaren.

– På söndag kan det komma åska i Västsverige och på måndag kan det bli en del åska även upp över Mälardalen, berättar Lasse Rydqvist för Expressen.

Jon Jörpeland är meteorolog på SMHI och berättar för Aftonbladet att ovädret kan komma att skapa störningar i el- och telefontrafiken. Men han förklarar också att ovädret kan komma att dra förbi ganska snabbt.

Risk för bränder

MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap red. anm) höjer ett varningens finger om risk för skogsbränder.

– Det är helt klart en förhöjd brandrisk när det är åska, förklarar chefen i beredskap vid MSB, Patrik Jansson.

Med tanke på fjolårets bränder, så har nu beredskapen höjts rejält landet runt.

Är mer förberedda

Myndigheten har i år 24 depåer med skogsbrandsutrustning utplacerade i landet, som underlättar för räddningstjänsten vid behov. Utöver det står även åtta helikoptrar redo för att hjälpa till vid de bränder som är svåråtkomliga.

Men Jansson uppmanar även allmänheten att vara försiktiga med grillen.

– Man ska ta det väldigt, väldigt försiktigt med eldandet, vara uppmärksam på rökutveckling och snabbt larma till räddningstjänsten så att vi kan ta oss till bränderna innan de sprider sig, avslutar han till Expressen.

Bor du i västra Sverige?