Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dystra beskedet: Nu har hösten kommit till Sverige

- 09/08/2019, 12:01

Nu har det oundvikliga skett, sommaren har gjort sorti och hösten entré, i alla fall i delar av landet.

Det gäller att ta vara på tiden och ha kul så länge det varar. Det vet man åtminstone om man bor i närheten av byarna Naimakka och Tarfala i Norrbotten. 

Vid dessa två mätstationer har det nämligen redan blivit meteorologisk höst. Det vill säga när det varit fem dygn på raken med medeltemperatur under 10 grader varje enskilt dygn. 

Och eftersom höstens ankomst sätts till de första datumet av dessa fem dygn, så kan man säga att hösten gjorde entré den andra augusti, skriver SVT.

Med det sagt så dröjer de nog en liten stund innan hösten anländer till större delen av landet. Men nu har den åtminstone gjort entré.

Fick ha sommar i nästan två veckor

Tomas Ledin sjöng i en populär låt att "sommaren är kort", och det är inte en underdrift. I alla fall inte för de i närheten av Tafala. Där fick man nämligen uppleva den meteorologiska sommaren i nästan två(!) veckor. 

Ledin hade rätt, det kan man lugnt säga.

Då brukar hösten normalt anlända

Så här tidigt brukar hösten komma i några delar av landet:

– Riksgränsen 4 augusti 

– Kiruna 16 augusti

– Sorsele 28 augusti

– Luleå 5 september

– Östersund 5 september

– Umeå 10 september

– Sundsvall 13 september

– Jönköping 27 september

– Stockholm 29 september

– Visby 5 oktober

– Göteborg 10 oktober

– Malmö 12 oktober