TBE-okar-trots-rekordmanga-vaccineringar
TBE ökar trots rekordmånga vaccineringar - Foto: Erland Aas/TT, Pixabay

Varningen: TBE ökar – trots rekordmånga vaccinationer

Svenskarna vaccinerar sig mot den fästingburna sjukdomen TBE som aldrig förr. Ändå har den allvarliga smittan fortsatt sprida sig över landet. Nu förklarar fästing-experten varför.


TBE sprids till människor genom fästingar och kan i värsta fall leda till hjärnhinneinflammation. Ett sätt att skydda sig mot den allvarliga sjukdomen är vaccination – något som dock inte stoppat smittan från att öka lavinartat i år. 

Fördubblat antal vaccineringar  

Enligt uppgifter från läkemedelsbolagen har antalet sålda TBE-vaccindoser fördubblats de senaste tre åren. Ändå har den fästingburna sjukdomen ökat markant.

– Vi kan ha 120 vaccinationer på en dag, beroende på var vi står, säger Britta Hedefalk som jobbar på en ambulerande vaccinbil som kör runt i centrala Stockholm. 

TBE vaccin. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

1200 kronor för fullvärdigt skydd

En vaccindos på Hedefalks buss kostar 400 kronor. Dock bör man ta två eller tre doser för ett fullvärdigt skydd, så slutnotan hamnar på 1200 kronor om man verkligen vill vara på säkra sidan. 

Detta kan dock vara pengar väl spenderade. Varför? Jo, fästingarna trivs nämligen bättre än någonsin just nu.

Särskilt utsatta i år

Fästingar gillar medeltemperaturer och nederbörd – något som gör att vi i år är särskilt utsatta. Enligt Folkhälsomyndigheten har 162 personer hittills insjuknat i TBE, vilket för vårt land är den nästa högsta siffran någonsin uppmätt så här långt in på sommaren.

Vaccinering särskilt viktigt nu

Att TBE ökar innebär dock inte att det är förgäves att vaccinera sig, tvärtom är det nu särskilt viktigt att vara vaccinerad. Enligt Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, skulle sjukdomens utbredning troligtvis vara ännu värre om människor inte vaccinerade sig. 

– Man kan väl anta att ökningen skulle ha varit ännu större om inte så många vaccinerade sig, säger hon till Sveriges Radio

Läs även: Otäcka jättefästingen har nått Sverige: "Hög dödlighet"

/
TBE
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du blivit biten av en fästing?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Se upp i backen – lavinfara under långfredag

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

igår 23:08
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.