Allt-du-behover-veta-om-forlossningsdepression
Allt du behöver veta om förlossningsdepression - Foto: Pixabay

Förlossningsdepression: Allt du behöver veta

Att föda barn är en underbar men påfrestande upplevelse. Därför är det inte ovanligt att drabbas av nedstämdhet eller depression efter en förlossning. Nyheter24 reder ut allt du behöver veta om fenomenet!


Att föda barn är på många sätt en omvälvande upplevelse och det är inte ovanligt att reagera på den stora förändringen med oro och nedstämdhet, också kallad förlossningsdepression

Men varför blir man deppig? Och vad kan man göra för att må bättre? Det och mycket mer besvarar Nyheter24!

Orsaker

Först och främst – varför får man förlossningsdepression? Det finns flera orsaker, men en av de främsta är hormonförändringar. Efter en förlossning ändras nämligen hormonbalansen i kroppen vilket kan skapa oro och nedstämdhet, skriver Karolinska

Andra vanliga orsaker är sömnbrist, att man tvivlar på sin egna förmåga som förälder och svårigheter med att amma.

Bildkälla: Pixabay

Symptom

Vad är då symptomen på en förlossningsdepression? Likt en vanlig depression kännetecknas en förlossningsdepression av långvarig nedstämdhet, svårigheter med att känna glädje och stark ångest. 

Det är också vanligt att få problem med sömn, koncentration, personlig hygien, sociala sammanhang och självförtroende. 

Kan övergå i psykos

I värsta fall kan djupa förlossningsdepressioner övergå i förlossningspsykoser. Symtom att hålla utkik efter är vanföreställningar, hallucinationer och förvirring. Man kan också pendla mellan att verka normal och i nästa sekund bete sig konstigt. 

Tillståndet är allvarligt och kan leda till självmordstankar och självskadebeteenden. Därför ska man alltid vid minsta misstanke kontakta vården.

Går att förebygga

Visste du att man redan under graviditeten kan göra saker för att förebygga en förlossningsdepression? Så är det, till exempel minskar risken om man har planerat in extra mycket lugn och ro tiden efter förlossningen. Man kan också ha förebyggande terapisamtal, särskilt om har har en tuff graviditet då detta ökar risken för att drabbas. 

Behandling 

Till sist – även om en förlossningsdepression är jobbig finns det hjälp att få. Den vanligaste typen av behandling är just samtalsterapi. I samråd med läkare kan man även få medicin, skriver 1177.

Saker man själv kan göra för att må bättre är:

  • Be om hjälp med praktiska sysslor.
  • Ha fasta rutiner. 
  • Motionera.
  • Försök sova mer än vanligt.
  • Ät regelbundet och näringsrikt.
  • Umgås med personer som du trivs med.
  • Tacka nej till sådant som ger en dålig känsla.

Läs även: Fem saker som händer med kroppen efter en förlossning

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du haft förlossningsdepression?
Tack för din röst!