Brott, barn
Småbarn inlåsta med kedja – hittades med nedkissade blöjor - Foto: Johan Nilsson/TT, JESSICA GOW / TT

Småbarn inlåsta med kedja – hittades med nedkissade blöjor

När polisen kom till en lägenhet i Söderhamns kommun tidigare i år fann de två småbarn – barn som låsts in med kedja och grindar. Dessutom hade de nedkissade blöjor. Nu åtalas ett par för olaga frihetsberövande.


I början av året hittades två småbarn inlåsta i en lägenhet i Söderhamns kommun. Båda barnen hade dessutom nerkissade blöjor på sig, rapporterar SVT Nyheter

Barnen kunde inte ta sig ut 

Det var bara en slump att det hittades. En polispatrull befann sig nämligen på platsen i ett annat ärende. Efter flera knackningar på familjens ytterdörr valde polisen att ta sig in i bostaden där det visade sig att de vuxna låg och sov. 

När patrullen kom in såg de att saker och ting inte stod rätt till – framför dörröppningen till ena sovrummet stod en byrå och en barngrind, och den andra dörren var låst med en säkerhetskedja så att barnen inte kunde ta sig ut.

– Man fick gå in i lägenheten, och där anträffade man de här två barnen i varsitt rum, säger åklagare Pernilla Wilén till TT.

"Kedjorna och grinden har satts upp medvetet"

Nu åtalas paret för olaga frihetsberövande, där en av dem är föräldrar till barnen. Enligt åtalet fick patrullen försöka väcka föräldrarna upprepade gånger, samtidigt som barnen i de låsta rummen var vakna och hade nedkissade blöjor. 

Båda personerna nekar till brott och åklagaren vill inte ge information om vad som sagts i förhör. 

– Jag vill inte gå in på deras uppgifter. De har blivit hörda några gånger av polisen, men jag vill inte föregå förhandlingen. Men kedjorna och grinden har satts upp medvetet, säger åklagare Pernilla Wilén till TT.

Hon säger även att det inte finns något som tyder på att barnen blivit misshandlade. 

Händelsen har även anmälts till socialtjänsten. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japan återupptar Unrwa-stöd

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.

Miljarder ska rädda kvar halvledarjätte

1 timme sedan
Den nederländska regeringen tänker satsa många miljarder för att försäkra sig om att globala företag som halvledarjätten ASML inte flyttar från landet.