Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Uppgifter: Toppjuristen utreddes för anstiftan till mord redan 2015

- 07/09/2019, 15:12 -

Under fredagen greps en kvinna misstänkt för anstiftan till försök till mord på en känd advokat i Stockholm. Teorien är att kvinnan har lejt en torped för att skjuta advokaten. Enligt uppgifter ska kvinnan ha utretts för samma förseelsen redan 2015.

Under fredagsmorgonen blev en känd advokat skjuten utanför sin bostad i Kungsholmen. Senare under fredagen greps en kvinna misstänkt för anstiftan till försök till mord. Nu har nya uppgifter tillkommit i fallet – att kvinnan utreddes för samma förseelse redan år 2015. 

Flera ansökningar om kontaktförbud 

Den misstänka kvinnan är toppjurist men har trots det tidigare haft problem med lagen. Bland annat dömdes hon 2016 för att ha slagit en polis. Hon ska även ha haft en fler års lång fejd med advokaten.

Advokaten ansökte om kontaktförbud redan 2013, men åklagaren avslog ansökan. I början av 2015 ansökte han om ett nytt kontaktförbud, men fick även då avslag. 

Tre år senare, 2016, godkände åklagaren till slut en ansökan om kontaktförbud rörande kvinnan. Åklagaren hänvisade då till att det fanns en risk att XX kommer att "begå brott mot, förfölja eller på annat sätt allvarligt trakassera” advokaten.

– Hon meddelades ett kontaktförbud som varade i fyra månader under 2016. Bakgrunden till det kan jag inte gå in på eftersom det inte är offentligt, säger chefsåklagare Joakim Zander till Aftonbladet.

Utreddes för att lejt torped 

Enligt en källa till Aftonbladet föregicks det godkända kontaktförbudet av en förundersökning där kvinnan utreddes misstänkt för att ha anlitat en torped som skulle skjuta advokaten. Alltså samma brott som hon misstänks för nu. 

Källan menar att det var den tilltänkta torpeden som själv berättade om det planerade brottet för polisen. Hen berättar även att förundersökningen lades ner då det bara fanns ett muntligt erbjudande och ingen ytterligare bevisföring, skriver Aftonbladet.

Kvinnan anhållen 

Advokaten blev skjuten med flera skott i överkropp och huvud kring 9-tiden på fredagsmorgonen. Kort efter dådet fördes han till sjukhus för operation. Under lördagen ska han varit både vaken och talbar. Den misstänkta kvinnan är nu anhållen av polisen.

Läs mer: Advokatskjutningen i Stockholm: Här är allt som hänt