Kvinnan-utreddes-for-anstiftan-till-forsok-till-mord-2015
Kvinnan utreddes för anstiftan till försök till mord 2015. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Uppgifter: Toppjuristen utreddes för anstiftan till mord redan 2015

Under fredagen greps en kvinna misstänkt för anstiftan till försök till mord på en känd advokat i Stockholm. Teorien är att kvinnan har lejt en torped för att skjuta advokaten. Enligt uppgifter ska kvinnan ha utretts för samma förseelsen redan 2015.


Under fredagsmorgonen blev en känd advokat skjuten utanför sin bostad i Kungsholmen. Senare under fredagen greps en kvinna misstänkt för anstiftan till försök till mord. Nu har nya uppgifter tillkommit i fallet – att kvinnan utreddes för samma förseelse redan år 2015. 

Flera ansökningar om kontaktförbud 

Den misstänka kvinnan är toppjurist men har trots det tidigare haft problem med lagen. Bland annat dömdes hon 2016 för att ha slagit en polis. Hon ska även ha haft en fler års lång fejd med advokaten.

Advokaten ansökte om kontaktförbud redan 2013, men åklagaren avslog ansökan. I början av 2015 ansökte han om ett nytt kontaktförbud, men fick även då avslag. 

Tre år senare, 2016, godkände åklagaren till slut en ansökan om kontaktförbud rörande kvinnan. Åklagaren hänvisade då till att det fanns en risk att XX kommer att "begå brott mot, förfölja eller på annat sätt allvarligt trakassera” advokaten.

– Hon meddelades ett kontaktförbud som varade i fyra månader under 2016. Bakgrunden till det kan jag inte gå in på eftersom det inte är offentligt, säger chefsåklagare Joakim Zander till Aftonbladet.

Utreddes för att lejt torped 

Enligt en källa till Aftonbladet föregicks det godkända kontaktförbudet av en förundersökning där kvinnan utreddes misstänkt för att ha anlitat en torped som skulle skjuta advokaten. Alltså samma brott som hon misstänks för nu. 

Källan menar att det var den tilltänkta torpeden som själv berättade om det planerade brottet för polisen. Hen berättar även att förundersökningen lades ner då det bara fanns ett muntligt erbjudande och ingen ytterligare bevisföring, skriver Aftonbladet.

Kvinnan anhållen 

Advokaten blev skjuten med flera skott i överkropp och huvud kring 9-tiden på fredagsmorgonen. Kort efter dådet fördes han till sjukhus för operation. Under lördagen ska han varit både vaken och talbar. Den misstänkta kvinnan är nu anhållen av polisen.

Läs mer: Advokatskjutningen i Stockholm: Här är allt som hänt

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.