En person har häktats efter advokatskjutningen i Stockholm.
En toppjurist har häktats efter skjutningen av en advokat i centrala Stockholm förra fredagen. - Foto: Foto: Pontus Lundahl, Fredrik Sandberg / TT

Efter advokatskjutningen: Toppjuristen släpps på fri fot

Förra fredagen sköts en känd advokat i ett trapphus på Kungsholmen i centrala Stockholm. En toppjurist begärdes häktad misstänkt för anstiftan till mord. Nu har kvinnan släppts på fri fot.


Under 09-tiden förra fredagsmorgonen larmades polisen om en skottlossning som ägt rum på Kungsholmen i centrala Stockholm. Väl på plats visade det sig att flera skott avlossats i en trappuppgång och en eller flera skott träffat en känd advokat. 

Advokaten ska ha överrumplats i trapphuset av en okänd gärningsman som skjutit honom i bland annat magen och bröstet. 

En toppjurist begärdes tidigare idag häktad på sannolika skäl, alternativt skälig misstanke, för anstiftan till försök till mord.

- Ett intensivt polisarbete under helgen har lett fram till att en person nu begärs häktad, sa kammaråklagare Lucas Eriksson i ett pressmeddelande

Den skjutna advokatens egna teori: Lejd torped

Innan den skjutna mannen sövdes hann han dela med sig av sina egna teorier om motivet bakom skjutningen till polisen. Polisen delar med sig av dessa teorier vid 10-tiden samma dag, enligt Aftonbladet

Den ena teorin är att någon lejt en torped för att mörda advokaten. Den andra teorin är att det har med hans arbete att göra. 

Senare under fredagen meddelade polisen att de anhållit en person och tagit in flera andra på förhör. 

Enligt Expressen ska det vara en kvinna som anhölls. Tidningen skriver att kvinnan ska ha förlorat i en rättstvist som hon legat i med den skjutna advokaten bara tre dagar innan attacken. 

Advokatens tillstånd ska i nuläget vara stabilt. 

Släppt på fri fot

Nu har toppjuristen som är misstänkt i anstiftan till mord släppt på fri fot. Detta skedde efter häktesförhandlingarna som ägde rum under måndagen. Tingsrätten avslog alltså häktningsyrkandet.

Kvinnan ska under häktningsförhandlingarna hållit handen över ansiktet, enligt Aftonbladet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

223 miljoner till regionerna för fler AT-läkare

Rusning efter vapenlicenser oroar palestinier

Kriget mot Hamas har lett till en rusning efter vapenlicenser bland vanliga israeler. Medborgarna känner sig säkra när de kan "neutralisera beväpnade terrorister", hävdar säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir. Men bland palestinier i Israel ökar oron.

MP: Höj reduktionsplikten och inför vägskatt

MP vill återinföra reduktionsplikten men inte låta den påverka priset vid pump. Istället vill partiet bekosta den med en slags vägskatt som främst ska tas ut på bilkörning i städer.

USA: Vi låter inte Ukraina falla

Trots oenigheten i kongressen bedyrar USA:s försvarsminister Lloyd Austin att man inte kommer att överge Ukraina.

Fem döms för bomber i Norrköping

Fem män döms för sin inblandning i flera planerade och ett utfört sprängdåd i Norrköping under förra året, rapporterar SVT Öst.

Ukraina-stöd bromsas i EU

Visst ska vi hjälpa Ukraina, lovar EU-länderna – men drar samtidigt i stödbromsen för att hålla egna väljare på gott humör inför kommande EU-val. Frågan tär på enigheten inför veckans toppmöte i Bryssel.