Beskedet från SMHI: Nu har vintern kommit till Sverige!

- 20/09/2019, 10:44

Fram med vinterkläderna och plocka fram snöslungan. Nu har den meteorologiska vintern kommit till Sverige.

Fram med tjocksockorna, täckbyxorna, pulkorna och lovikkavantarna för nu kommer vi med ett kyligt besked. Varför då? Jo – för nu har vintern officiellt gjort entré i Sverige.

Okej nu överdrev vi lite kanske, de flesta i landet kan faktiskt lugna sig med att plocka fram vintergrejerna. Det är nämligen en liten del av Norrland som den meteorologiska vintern har infunnit sig i.

– Det stämmer, längst upp i Tarfala, har det gått över till meteorologisk vinter. Det är när 5 dygn i följd så är dygnsmedeltemperaturen noll grader eller lägre, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI till Nyheter24.

Men när kommer då den meteorologiska vintern till övriga Sverige? Ja, vad det verkar så är det åtminstone några veckor bort.

– Det dröjer nog ett tag till även för stora delar av Norrland. Där har hösten nu anlänt och jobbar sig neråt mot Svealand. Sen är det så att nästan hela Svealand och Götaland har hösttemperaturer fast det fortfarande meteorologisk sommar, säger Karlsson till Nyheter24.

Så om du inte har gjort dig redo mentalt så är det nog dags att börja med det. För inom kort ligger snön skimrandes på marken samtidigt som den vinande kylan biter dig kinderna. Härligt va?

MER: 5 saker som händer med din kropp när det blir höst

Ser du fram emot vintern?