I Ystad dras tjänst in som erbjuder äldre en varm måltid per dag.
Nedskärningar i Ystads drabbar de äldre. - Foto: Foto: Pontus Lundahl, Gorm Kallestad / TT

Kommunen ska spara in – slutar servera varm mat till äldre

I Ystads kommun pågår nedskärningar och de som drabbas hårdast är de äldre. Den varma maten som normalt sett serveras till dem dras in och ersätts med kall mat. Och städtjänsten som erbjuds de äldre minskar nu från två gånger i månaden, till en.


I Ystads kommun, som styrs av Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna med stöd av Sverigedemokraterna har man beslutat för att göra nedskärningar för att spara pengar. 

Och de som drabbas allra värst är de äldre. 

Socialförvaltningen har nämligen bestämt att del av nedskärningskostnaderna ska dras ifrån den städtjänst som de äldre erbjuds. 

Hjälp med städ av hemmet som erbjudits varannan vecka kommer nu att dras ner till en gång i månaden. 

Den varma maten ersätts med kall mat

Kommunen har också beslutat att man ska sluta distribuera ett varmt mål om dagen till de äldre. Istället hänvisas de, från och med årsskiftet, till färdigrätter som man köper från affären. 

Socialchefen: "Handlar om att effektivisera arbetsprocesser"

Förra året gick Ystads socialförvaltning back 36 miljoner. Idag ligger den siffran på 24 miljoner. Och nu förbereder man för ytterligare besparingar, i hopp om att minska underskottet. 

– Vi har ju alltid kravet att ha en budget i balans, och att vi ska leverera, säger socialchef Dan Kjellsson i en intervju med Aftonbladet.

– Det finns olika vägar att nå det. Det handlar om att försöka effektivisera våra arbetsprocesser. Men också inspirera, tänka om och tänka nytt, fortsätter han. 

Orsaken till underskottet: "Det blir fler äldre"

Foto: Pontus Lundahl / TT

Men vad är det egentligen som orsakat underskottet?

 I Ystads fall handlar det varken om ett tillskott av nyanlända, eller en växande befolkning. 

Dan Kjellson förklarar att det handlar om flera olika faktorer. Bland annat blir antalet äldre fler. 

Han säger också att det handlar om en förskjutning ifrån hälso- och sjukvården och regionens ansvar, som hamnar hos kommunen. 

– Vi har också en ökad volym när det gäller omhändertagande av barn och unga som far illa, till exempel. Och det är väldigt kostsamma placeringar även om vi jobbar med hemmalösningar och öppenvård, säger han i intervjun med Aftonbladet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!