Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sexbrottsdömd lärare kräver lärarlegitimationen tillbaka

- 01/11/2019, 20:06

En lärare från Västsverige är dömd för att ha tafsat på två 11-åriga elever. Nu kallar mannen domen för "anmärkningsvärd" – och kräver sin lärarlegitimation tillbaka.

"Att tro mer på två 11åriga flickor än på en lärare är anmärkningsvärt", så står det i överklagan som den sexbrottsdömda läraren har lämnat in till förvaltningsrätten. 

Mannen hävdar bestämt att flickorna ljuger, och begär att få tillbaka sin lärarlegitimation. 

Tafsat på två flickor

Läraren ifråga är dömd för att ha tafsat på två 11-åriga elever. Först friades mannen i tingsrätten, detta då flickornas uppgifter inte ansågs trovärdiga. 

Hovrätten däremot såg annorlunda på saken. Enligt denna instants var flickornas uppgifter både sammanhängande, detaljerade och trovärdiga. Därav dömdes mannen för sexuellt ofredande i fyra fall, två fall per flicka. 

Dömdes till dagsböter

Enligt domen har mannen lagt sin hand på flickornas lår av vad hovrätten anser vara sexuell karaktär. Mannen dömdes till villkorlig dom och dagsböter. 

Med bakgrund av domen drog lärarnas ansvarsnämnd in mannens lärarlegitimation – något han inte gillade.

Föreslår annan påföljd

Den sexbrottsdömda mannen anser inte att legitimationen borde fråntagits honom, framgår av uppgifter som Nyhetsbyrån Siren framtagit. I överklagan till förvaltningsrätten föreslår han en annan påföljd – en varning. 

För att stärka sitt fall refererar han till domar där lärare har misshandlat elever utan att legitimationen dragits in:

”Om Lärarnas ansvarsnämnds skäl för sitt beslut mot (läraren) består innebär det för Sveriges lärarkår att det är bättre att slå en elev på käften i klassrummet och bli dömd för misshandel än att ge en elev en kram och bli dömd för sexuellt ofredande. Då kommer läraren undan med en varning istället för att få Lärarlegitimationen återkallad.”

Läs även: Lärarinna åtalas efter hemlig relation – med ett barn: "Älskar dig"