En 77-årig kvinna från Kramfors frös ihjäl förra året.
En 77-årig kvinna frös ihjäl i snön förra februari. - Foto: Foto: Shutterstock

Kvinna dog i snödriva efter sjukresa – nu frias de åtalade

Förra februari hittades en 77-årig kvinna död i snön utanför sitt hem efter en sjukresa. Taxichauffören, bolaget och platschefen åtalades då misstänkta för framkallande av fara för annan, men har nu friats i Ångermanlands tingsrätt.


Det var förra året som en 77-årig kvinna dog utanför sitt hem i Kramfors. Kvinnan släpptes av vid sin adress efter en sjukresa med taxi, men av oklara skäl lyckades hon inte ta sig in i hemmet, rapporterar SVT. 

Hon hittades död i snön av sin son nästa dag. 

Efter händelsen åtalades taxichauffören, bolaget och platschefen misstänkta för framkallande av fara för annan, men idag frias samtliga. 

Dödsorsak: Hjärtsjukdom

I domen framkommer det att det funnits flera oklarheter kring vad som exakt hände efter att kvinnan släppts av vid sitt hem. 

Enligt svensk lag krävs det att man genom "grov oaktsamhet utsätter annan person för livsfara eller fara för svår kroppsskada eller sjukdom" för att man ska fällas för framkallande av fara för annan. 

Efter en undersökning av den 77-åriga kvinnans kropp kunde en rättsläkare fastställa att döden orsakats av sjukdom, främst en hjärtsjukdom. 

Rättsläkaren har inte kunnat fastställa vilken inverkan kylan haft på kvinnans död. Foto: Shutterstock.

Det gick dock inte att avgöra vilken inverkan kylan haft på dödsorsaken.

Ringde samtal 40 minuter efter att ha blivit avsläppt

Något som också framkom i domen var att kvinnan ringde ett mobilsamtal 40 minuter efter att hon släppts av vid sitt hem. 

Tingsrätten anser att det är värt att notera att samtalet inte var till 112, eller hennes son – nummer som hon med största sannolikhet hade ringt om hon ansåg att hon var i fara, rapporterar SVT

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!