Gynkjolen har kritiserats
Gynkjolen har kritiserats - Foto: MeCovers/Shutterstock/Instagram

Det här är gynkjolen – därför är folk så arga på den

En engångskjol som ska underlätta vid gynbesök marknadsförs nu på sociala medier av två kända poddprofiler. Men gynkjolen har fått en hel del kritik, av bland annat gynekologer.


Att gå på en gynundersökning står väl inte direkt på listan över kvinnors favoritaktiviteter, men det är ett nödvändigt ont. 

Nu har det dessutom kommit en ny produkt som säger sig minska obehaget en gynundersökning kan innebära – gynkjolen. 

Gynkjolen, en engångskjol för att skyla kroppen. Bildkälla: Micaela Gustavsson/MeCovers

Det är företaget MeCovers som lanserat produkten. Ann Söderlund och Sanna Lundell är delägare och marknadsför nu kjolen flitigt på sina sociala kanaler. 

– När vi pratar med kvinnor i olika åldrar, så nickar alla när vi pratar om problemet. Vi har fått god respons när vi gjort tester, säger Karin Vangstad, CEO på MeCovers till Nyheter24.

Ann Söderlund och Sanna Lundell gör reklam för gynkjolen på sociala medier. Bildkälla: Instagram: annsoderlund

Kritik på sociala medier

En person som kritiserat gynkjolen på sociala medier är Saga Alm Mårtensson, sexolog och KBT-terapeut. Hon ifrågasätter gynkjolen eftersom hon tror att den kan signalera fel saker, som att en person i en undersökningssituation bör tänka på att skyla sig. 

– Jag känner oro över att en gynkjol snarare kan öka känslan av skam och negativa känslor kring deras kön för personer som har fitta, säger Alm Mårtensson till Nyheter24. 

MeCovers menar att gynkjolen ska bidra till att minska obehaget kring gynundersökningar. Men Saga Alm Mårtensson säger att det finns en risk att gynkjolen på sikt kan få motsatt effekt.

Gynkjolen täcker könet. Bildkälla: Micaela Gustavsson/MeCovers

– Utifrån mitt synsätt kan det på sikt finnas en risk att obehaget kring sitt kön och nakenhet ökar eftersom kjolen indikerar att könet till och med i en undersökningssituation, är något skamfyllt som ska döljas.

När MeCovers får svara på kritiken säger de att de snarare tänker på kvinnors rätt till sin egen kropp. 

– Vi hoppas att vi ska få fler att gå på undersökningar och göra de nödvändiga undersökningarna som för en del kan vara jättejobbiga. Sen finns ju självklart valet att inte använda den, säger Karin Vangstad.

Tror du inte att det blir svårt att säga nej om kjolen erbjuds?

– Då kan man också säga att om du aldrig får erbjudandet så är det är väldigt jobbigt att fråga efter den. Jag tror de flesta klarar av att säga nej. Tjejer och vårdpersonal är kloka, säger Vangstad.

"Gynkjolen har ingen effekt alls"

Anneli Jördens som är medicinskt ansvarig läkare på gynekologmottagningen på Södersjukhuset ser inte hur gynkjolen skulle få fler att gå på undersökningar. 

– Det som många upplever som jobbigt med undersökningarna är att ligga i gynstolen med benen isär och där har ju inte gynkjolen någon effekt alls. Och det är själva undersökningen som kvinnor kan tycka är jobbig, så där gör gynkjolen inte heller situationen bättre, säger hon till Nyheter24.

Gynekologen menar att gynkjolen inte skulle ha någon effekt. Bildkälla: Shutterstock

Jördens tycker att en gynkjol snarare skulle förstärka känslan av att visa delar av sin kropp på gynmottagningen är något pinsamt. 

– Jag tycker att det är viktigare att ta bort stigmat om att det är jobbigt att gå till gynekologen, och istället fokusera på vilken stor ynnest det är att vi har så bra gynundersökningar, säger Anneli Jördens. 

Handduk ett bra alternativ 

Något som flera personer som ställt sig kritiska till gynkjolen tagit upp är att det redan finns ett alternativ om man vill skyla sig de korta stegen från omklädningsyta till gynstol, nämligen att bli erbjuden en handduk.

Det håller Karin Vangstad med om och säger att det är ett bra alternativ, men att gynkjolen är specifikt framtagen för just det här användningsområdet. 

Att gå på gynundersökning kan vara obekvämt. Bildkälla: Shutterstock

MeCovers har genomför en SIFO-undersökning där 1 000 kvinnor deltagit. Där kom man fram till att 64 procent av kvinnorna vill ha något att skyla sig med vid en gynundersökning. 

Men Anneli Jördens menar att gynekologer ofta har patientens känsla av utsatthet i åtanke. 

– Om man måste ut för att hämta hjälp av en kollega så lägger man över någon pappersgrej. Vi tänker ju alltid på det där att inte känna sig utelämnad, säger hon. 

Ännu en engångsprodukt

En annan del av kritiken har handlat om att vården inte behöver fler engångsprodukter, även här håller Karin Vangstad från MeCovers med. 

– Det håller vi med om på alla sätt och vis, vi vill jobba hållbart och vi jobbar för att gynkjolen ska vara så hållbar som den någonsin kan vara, säger hon.

Gynekologen Anneli Jördens kan inte se att hennes mottagning skulle lägga pengar på att köpa in gynkjolen. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du använda en gynkjol?
Tack för din röst!