Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hård kritik mot Burger King – "veganska" burgaren steks med kött

- 10/01/2020, 20:09

Burger King möter nu stor kritik efter att veganer fått reda på att den "veganska" hamburgaren Rebel whopper steks tillsammans med kött. Den svenska marknadschefen Daniel Schröder menar dock att kedjan har varit öppen med att så är fallet.

Den växtbaserade hamburgaren Rebel whopper har sålts i Sverige sedan i våras. Under måndagen lanserades burgaren även i Storbritannien.

På sin hemsida skriver Burger king att hamburgaren "innehåller 0% kött och 100% smak".  

Det finns bara ett problem, burgaren är inte vegansk. 

I samband med den brittiska lanseringen har flera veganer belyst att Rebel whopper steks med kött, och toppas med äggmajonnäs. 

Den svenska marknadschefen Daniel Schröder menar dock att Burger King hela tiden har varit öppna med att burgaren tillagas med kött, skriver Expressen. 

"Det är så tråkigt"

På sociala medier har flera veganer höjt sina röster angående den växtbaserade burgaren. 

Kritiken berör främst att Burger King utformat en vegobrugare som, enligt dem, de flesta veganer och vegetarianer inte vill äta.

"Den serveras med majonnäs med ägg i. Det är så tråkigt att Burger King inte bryr sig om att leverera riktiga veganska produkter ", lyder en tweet av bloggaren Donna Wishart

Även Sam Calvert, kommunikatör för den ideella gruppen "Vegan society", tycker att Burger king har "missat en möjlighet", rapporterar BBC.

Kostar pengar

Anledningen till att Rebel whopper inte är vegansk tycks delvis vara ekonomisk fråga. 

– Vi grillar alla våra burgare över öppen eld, så att även våra Rebel-burgare ska få samma grillade smak. Tyvärr har nästan alla restauranger endast en grill och det är en avsevärd investering att köpa in en till, säger Schröder till Expressen. 

Burgare
OBS arkivbild. Bildkälla: Shutterstock

Schröder säger att Burger King alltid har varit öppna med det faktum att burgaren tillagas med kött. 

Han påpekar även att Rebel whopper går att få vegansk om man ber att få den utan majonnäs och tillagad i mikrovågsugn, skriver Expressen.

Läs även: Vegan stämmer Burger King – för att mat stekts med kött