Onsdag 16 Jun
Stockholm

Anna har fött 3 barn på 10 månader: "Trodde att de skulle dö"

Anna har fött tre barn på tio månader
Anna har fött tre barn på tio månader. Foto: Privat

När Annas äldsta dotter bara var tre månader blev hon gravid igen. Under graviditeten fick hon dessutom veta att tvillingarna led av ett livshotande tillstånd.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

För Anna Huhta Ingelund, 35, från Haparanda har de senaste åren minst sagt varit händelserika. På bara 10 månader hann Anna bli trebarnsmamma.

Anna och maken Niklas äldsta dotter, Gaia, föddes 2017. Efter det bestämde de sig för att de ville ha barn tätt, men att det skulle gå så fort som det gjorde var nog ingen av dem beredda på. 

Hela familjen. Bildkälla: Anna Huhta Ingelund

– Vi var ute och gick med barnvagnen och Gaia var tre eller fyra månader. Niklas var helt övertygad om att jag var gravid. Så vi gick och köpte ett graviditetstest som jag tog morgonen efter. Det visade att jag var i vecka två eller tre, berättar Anna för Nyheter24

Väntade tvillingar

När det var dags för det första ultraljudet omkring vecka 12 tyckte Anna först att det inte såg ut som att det fanns någon bebis alls i magen. Men efter en stund såg både hon och ultraljudsteknikern tydligt att det var två bebisar där inne. 

Dessvärre skulle familjelyckan snabbt ta en tvärvändning. 

Livshotande tillstånd

Det visade sig att Anna bar på enäggstvillingar och att de hade drabbats av tvillingtransfusionssyndrom. 

Det innebar att tvillingarna delade moderkaka och att den ena tvillingen fick mer näring och blod än den andra. Vilket kan vara dödligt för båda två.

Under en kontroll hade läget som länge varit stabilt förvärrats drastiskt. Den större tvillingen hade fått hjärtsvikt och svällt upp till sin tvillingsysters dubbla storlek. Anna flögs till Huddinge där tvillingarna opererades akut medan de låg i livmodern. 

"Sa att hon skulle dö"

Man gjorde en laseroperation men läget stabiliserades inte. Det ledde till att Anna och tvillingarna tvingades genomgå flera täta kontroller. 

Läget stabiliserades till slut för den mindre tvillingen, men inte den större. 

– Det kom en läkare och sa att den större tvillingen inte skulle klara sig, berättar Anna. 

Gaia, 2 år och Nanna och Ester som är 15 månader. Bildkälla: Anna Huhta Ingelund

Kände ett huvud

En morgon vaknade Anna och kände sig obekväm. 

När hon gick på toaletten insåg hon att hon kände ett huvud. Hon fick ambulanstransport till Umeå sjukhus och de två flickorna förlöstes med kejsarsnitt. Efter de fick de stanna på sjukhuset i nio veckor.

"Som vilka ettåringar som helst"

Trots den tuffa starten i livet mår tvillingarna bra idag. 

– De är som vilka ettåringar som helst som klättrar på fönsterbrädor och river i blomkrukor, berättar Anna. 

Anna berättar att hon efter de täta graviditeterna mår bra fysiskt men att det kan vara psykiskt jobbigt ibland när alla barnen skriker samtidigt. 

– Men i det stora hela älskar jag mina barn mer än något annat.

Och det Anna och familjen ser mest fram emot nu är att flytta in i sitt nya hus. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela