Därför får du hål i sockarna – och så förhindrar du det

- 05/08/2020, 10:11 -

Varför får man så lätt hål i sockarna? Det reder vi på Nyheter24 ut och även hur man bäst förebygger det!

Ouuuuf, visst blir man bara irriterad av tanken? Att ha hål i sockorna är något av det mest störande som finns i vardagen – för det händer ju hela tiden...

Men tänk om vi berättade för er att det faktiskt finns ett sätt att förebygga fenomenet? Nu benar Nyheter24 ut varför det uppstår hål och hur du bäst undviker dem!

Så undviker du hål i sockorna
Hål i sockorna kan vara otroligt irriterande. Bildkälla: Shutterstock

Ja varför får man egentligen de där irriterande hålen i sockorna? Det kan finnas lite olika anledningar. 

För långa tånaglar

En vanlig anledning är att man har för långa tånaglar. Vilket såklart man ofta kan åtgärda med några snabba klipp med saxen.

– Om du inte klipper tånaglarna och de växer långa och spetsiga, kommer detta definitivt att göra dig lättare att få hål i dina strumpor, säger Malin Skaar konsumentsansvarig på Orkla till Dinside.

Fel typ av sko

Men det är inte bara dina tånaglar som kan vara boven i dramat. Enligt Skaar kan även skon man väljer att använda vara skyldig.

- Ofta kan hål i strumporna komma från trånga skor. Det kommer att gnuggas extra framtill på strumporna om skorna är väldigt snäva. Titta också om det finns något inne i skon som sticker ut som kan bidra till att gnuggas. Andra saker på skorna, som dragkedjor, kan skapa slitage på strumporna, berättar Skaar till Dinside.

Så kika igenom skorna noggrant och välj en sko som är lite rymligare om du vill slippa onödig friktion som kan leda till hål.

Så förebygger du det

Förutom att välja ordentliga skor och att ha koll på sina tånaglar så finns det ett enkelt knep som kan hjälpa dina strumpor att hålla längre.

Det är så enkelt att en investering i en så kallad tvättpåse kan vara guld värt i längden. 

– I vissa fall kan hålen komma från andra plagg som du tvättar dem med i maskinen, till exempel att underkläderna fastnar i en dragkedja. Så mitt råd är att lägga dina underkläder i en tvättväska först.

Så om du lägger dina strumpor där när du tvättar så undviker du onödig friktion med andra plagg – vilket i sin tur leder till att strumporna håller längre!