Coronaviruset: Nu varnar experterna för Thailands-resor

- 03/02/2020, 11:31

Så här års är Thailand en populär semesterort, men i samband med Coronaviruset ställer sig experter tveksamt till att resa till landet: "Situationen utvecklas ju väldigt snabbt".

Under de senaste veckorna har det rapporterats en hel del om coronaviruset. Hittills har 363 personer dött och cirka 17 300 beräknas ha smittats av viruset globalt, rapporterar CNN

I Sverige har Folkhälsomyndigheten gått ut med att risken att viruset börjar sprida sig i landet är lågt. 

Men hur är det med att resa utomlands?

Experterna om resa att resa till Thailand: "Tveksamt" 

Denna tid på året är Thailand en populär semesterort

Och trots att Utrikesdepartementet inte avråder någon från att besöka landet går nu två experter ut med att de ställer sig tveksamt till en sådan resa.

– Tveksamt. Jag kan inte säga ja eller nej. Jag är inte säker på att de har samma kontroller som vi har, säger Johan Giesecke, smittskyddsexpert och rådgivare till WHO, i SVT. 

Björn Olsen, professor och överläkare i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset, ställer sig bakom Johan Gieseckes bedömning.

Högt tryck på vården

– Jag är beredd att hålla med Johan här. Hade du frågat mig för en vecka sedan hade jag sagt: ”Givetvis kan du åka till Thailand, det finns bara några enstaka fall”. Men situationen utvecklas ju väldigt snabbt, det är extremt dynamiska förlopp, säger han på Agenda.

Enligt björn hamnar det främst om att det kan bli ett högt tryck på sjukvården i Thailand.

Han fortsätter: 

– Jag skulle säga att det även gäller Kambodja, Laos och Vietnam.

Huvudsakligen menar han att det beror på att alla länder i nuläget inte har lika klara direktiv kring viruset som Kina. 

Hör experternas utlåtande i videospelaren ovan.