Lördag 25 Jun
Stockholm

Borg och Littorin på svartklubb

"Framstående personer inom borgerligheten kom regelbundet till oss och festade".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Finansminster Anders Borg pch arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin tillhörde några av de regelbundna gästerna på Sveriges kanske mest ökända svartklubb någonsin, Tritnaha.

Det framkommer i en ny dokumentär av journalisterna Agnes-Lo Åkerlind och Tove Leffler som sänds på P3 nu på söndag.

Under det tidiga 1990-talet ordnade den nyliberala organisationen Frihetsfronten svarklubben Tritnaha på St:Eriksgatan i Stockholm. Där såldes sprit nätterna igenom utan tillstånd.

– Vi hade aldrig några tillstånd. eller ja, vi hade ju moraliska tillstånd förstås. Det vill säga att jag tycker människor har rätt att dricka sin bira när de har lust om det inte uppenbart skadar andra, säger en av Frihetsfrontens grundare Anders Varveus i dokumentären.

Gästerna på den ökända svartklubben var en salig blandning av ungdomar, partyproffs, svartrockare och inte minst en stor del politiker och makthavare som fanns i samma umgängeskrets som grundarna Varveus och Christian Gergils.

En av stamgästerna var Anders Borg, i dag finansminister i alliansregeringen.

– Det är i dag helt ofattbart för de flesta hur framstående och etablerade personer inom borgerligheten regelbundet kom till oss när de var ute och festade. Och det är personer som är ministrar eller har höga positioner i viktiga föreningar i dag, säger Christian Gergils.

Och Borg var inte ensam bland dagens ministrar.

– Sven-Otto Littorin var naturligtvis där, säger Gergils i P3-dokumentären.

Polisen låg på Tritnaha hårt och genomförde ett trettiotal razzior under de tre år i brörjan av 90-talet som klubben hade öppet. Den stora anledningen var att sätta åt den olagliga försäljningen av alkohol samt öppettiderna som ofta kunde vara långt in på förmiddagen.

– En indirekt konsekvens av de här svartklubbarna blev ju att Stockholms Stad införde femtillstånd för krogarna. För att på så sätt försöka möta det behov man insåg fanns, säger polisinspektören David Beukelmann som senare startade den omtalade Rejvkommissionen i Stockholm.

I morgon berättar Nyheter24 den långa historien om Docklands, rejvkulturen, knarket och OS-bombaren Mats Hinze.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.