Så lever Sara Svensson idag
Så lever Sara Svensson idag. - Foto: Passregistret, Bertil Ericson TT/TT

Så lever Knutby-barnflickan Sara Svensson idag

Det har gått drygt 17 år sedan "barnflickan" Sara Svensson dömdes för mordet på Alexandra Fossmo och mordförsök på en man. Så här lever Svenson idag.


Sara Svensson föddes 1977 i Vaggeryd, ett samhälle i Småland. 27 år senare dömdes hon för mordet på Alexandra Fossmo och mordförsöket på Daniel Linde, i vad som skulle komma att kallas Knutbydramat.

En mordhistoria som kom att skaka hela Sverige.

Sara Svensson på väg till rättegång. Bildkälla: Bertil Ericson TT/TT

Mordet och mordförsöket i Knutby

Det var den 10 januari 2004 som Sara Svensson, på befallning av Helge Fossmo, mördade församlingsmedlemmen och Helges fru Alexandra Fossmo i Knutby, utanför Uppsala, med en revolver hon införskaffat.

Alexandra Fossmo mördades med flera skott i huvudet medan hon sov. Sara gick sedan över till församlingsmedlemmen och grannen Daniel Linde, som klarade sig undan men skottskadad.

Vad var motivet till Knutbymordet?

Den så kallade "barnflickan" anhölls och erkände omgående mordet och mordförsöket. Polisen misstänkte dock snabbt att det låg något mer komplicerat bakom motivet – och de hade rätt. 

Det hela är en lång och krånglig historia. I korta drag så ville Sara Svensson, enligt egen utsago, "hjälpa offren hem som från ett uppdrag från Gud".

Det visade sig samtidigt att Helge Fossmo hade en sexuell relation med Svensson – och med den skottskadade mannens fru. 

Helge åtalades senare för att ha fått Sara Svensson, i media kallad "barnflickan", att begå mordet.

Barnflickan Sara Svensson idag

Sara Svensson dömdes till rättspsykiatrisk vård för mord och mordförsök och släpptes från den rättspsykiatriska kliniken i Vadstena i december 2011. 

2014 berättade hon för tidningen Dagen att hon hade ett ordnat liv under bra omständigheter.

– Hon vill hälsa att hon mår förhållandevis bra. Hon har ett arbete, hon har bostad, och hon har goda kristna vänner. Utifrån omständigheterna har hon det riktigt bra, sade en själavårdare som framförde Svenssons hälsning till Dagen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.