Fredag 16 Apr
Stockholm

Så lever Knutby-barnflickan Sara Svensson idag

Så lever Sara Svensson idag
Så lever Sara Svensson idag. Foto: Passregistret, Bertil Ericson TT/TT

Det har gått drygt 16 år sedan "barnflickan" Sara Svensson dömdes för mordet på Alexandra Fossmo och mordförsök på en man. Så här lever Svenson idag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Sara Svensson föddes 1977 i Vaggeryd, ett samhälle i Småland. 27 år senare dömdes hon för mordet på Alexandra Fossmo och mordförsöket på Daniel Linde, i vad som skulle komma att kallas Knutbydramat.

En mordhistoria som kom att skaka hela Sverige.

Sara Svensson på väg till rättegång.
Sara Svensson på väg till rättegång. Bildkälla: Bertil Ericson TT/TT

Mordet och mordförsöket

Det var den 10 januari som Sara Svensson, på befallning av Helge Fossmo, mördade församlingsmedlemmen och Helges fru Alexandra Fossmo i Knutby, utanför Uppsala, med en revolver hon införskaffat.

Alexandra Fossmo mördades med flera skott i huvudet medan hon sov. Sara gick sedan över till församlingsmedlemmen och grannen Daniel Linde, som klarade sig undan men skottskadad.

Vad var motivet?

Den så kallade "barnflickan" anhölls och erkände omgående mordet och mordförsöket. Polisen misstänkte dock snabbt att det låg något mer komplicerat bakom motivet – och de hade rätt. 

Det hela är en lång och krånglig historia. I korta drag så ville Sara Svensson, enligt egen utsago, "hjälpa offren hem som från ett uppdrag från Gud".

Det visade sig samtidigt att Helge Fossmo hade en sexuell relation med Svensson – och med den skottskadade mannens fru. 

Helge åtalades senare för att ha fått Sara Svensson, i media kallad "barnflickan", att begå mordet.

Så gick det sen

Sara Svensson dömdes till rättspsykiatrisk vård för mord och mordförsök och släpptes från den rättspsykiatriska kliniken i Vadstena i december 2011. 

2014 berättade hon för tidningen Dagen att hon hade ett ordnat liv under bra omständigheter.

– Hon vill hälsa att hon mår förhållandevis bra. Hon har ett arbete, hon har bostad, och hon har goda kristna vänner. Utifrån omständigheterna har hon det riktigt bra, sade en själavårdare som framförde Svenssons hälsning till Dagen.


Kommentera
Kopiera länk
Dela