WHO-chefen menar att tiden är på väg att rinna ut för att stoppa spridningen
WHO-chefen menar att tiden är på väg att rinna ut för att stoppa spridningen - Foto: Ahn Young-joon & Salvatore Di Nolfo/TT

WHO: Tiden på väg att rinna ut för att stoppa coronaviruset

Världshälsoorganisationens chef varnar för att tiden är på väg att rinna ut för att stoppa coronaviruset. Han menar att det fortfarande är möjligt, men att "fönstret är på väg att stängas".


Allt fler länder kan läggas till på listan över drabbade av coronaviruset och i Italien har de första europeiska dödsfallen rapporterats.

Totalt har tre personer avlidit i Italien som följd av viruset och i mellanöstern har Kuwait och Bahrain bekräftade fall av coronaviruset.

Experter varnar nu för att tiden håller på att rinna ut för att begränsa spridningen av det dödliga viruset och att utbrottet nu står vid en brytpunkt.

Generaldirektören för Världshälsoorganisationen (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus höll en presskonferens efter att Italien bekräftat sina första dödsfall.

– Det finns fortfarande en möjlighet att stoppa spridningen, men fönstret är på väg att stängas, sa WHO-chefen.

Allvarligt läge i Italien

I Italien har 50 000 personer ombetts stanna inomhus och matcher i Serie A har skjutits upp i ett försök att begränsa spridningen av sjukdomen.

Även Tom Cruise har fått anpassa sig efter viruset då inspelningen av nya Mission Impossible-filmen som utspelar sig i Italien har skjutits upp.

Dödsfallen i Italien har fått närliggande länder att vidta försiktighetsåtgärder gentemot landet.

I Slovenien har invånare som återvänder från skidsemestrar i norra Italien ombetts vara extra uppmärksamma på symptom.

I Österrike stoppades ett tåg på väg till Italien som transporterade runt 300 personer efter att två passagerare uppvisat "influensa-liknande" symptom.

Panik ska ha utbrutit ombord på tåget, men testerna som utfördes på de två passagerarna visade sig senare vara negativa.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte har uppmanat landets invånare att inte gripas av panik, utan följa råden som ges av hälsomyndigheterna.

"Väldigt bekymmersamt"

Paul Hunter är professor i medicin på University of East Anglia och han är en av de experter som är oroliga. Han säger att den senaste tidens utveckling är "väldigt bekymmersam".

– Brytpunkten för när vår förmåga att förhindra en global pandemi slutar har kommit mycket närmre under de senaste 24 timmarna, säger Paul Hunter till Daily Mail.

Det är inte svårt att förstå. Utöver utvecklingen i Italien har ökningar i Sydkorea och Iran inneburit att den totala siffran av antal drabbade stigit till över 79 000 och antal dödsfall till över 2 600 personer.

Situationen i Iran, där åtta dödsfall bekräftats, har enligt Paul Hunter "stora konsekvenser" för hela Mellanöstern.

– Det är osannolikt att Iran har resurser och faciliteter nog för att upptäcka och hantera stora nummer av coronassmittade, säger han.

Landet har nu infört inreseförbud från närliggande länder.

I Kina ska dock infektionsspridningen ha minskat på sistone, men osäkerhet kring räkningen sätter frågetecken över hur pass tillförlitlig landets data är.

Läs mer om hur svenskar som besökt Italien bör agera

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!