SMHI snövarnar i södra Sverige: "Kommer kyla från Arktis"

- 25/02/2020, 08:55

Nu blir det stopp på det våriga vädret i södra Sverige. Kyla drar in från Arktis och det kan komma upp mot 15 centimeter snö.

Den meteorologiska våren har redan kommit till hela Götaland och södra delarna av Svealand. Men nu blir det trots det vinterväder i södra Sverige. 

SMHI har under tisdagen utfärdat flera klass 1-varningar i Götaland och det väntas komma runt fem till tio centimeter snö. 

Kan komma 15 centimeter

På vissa platser kan det till och med komma hela 15 centimeter snö, och det är i norra Västergötland, inre Dalsland och Jönköping som det kommer snöa mer intensivt. 

– Det handlar om stora mängder men där är risken stor att det blir blötsnö, så det är svårt att säga vad som faller som ren snö, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm till Expressen

Snön ställer till det i trafiken.
Snön ställer till det i trafiken. Pontus Lundahl / TT 

Snön kommer med halka så ta det lugnt om du ska ge dig ut i trafiken. På tisdagsmorgonen rapporterade Expressen att Västtrafik dragit in flera busslinjer på grund av det rådande väglaget. 

Kyla från Arktis

Framåt onsdagen kan vi vänta oss kallare temperaturer i hela landet.

– Vi får också kalluft från Arktis som har fritt spelrum att sprida sig ner över Skandinavien, säger Lasse Rydqvist till Expressen.

Befinner man sig i de norra delarna av landet kan man dock vänta sig finare väder. I veckan blir det klart och soligt, men det kommer inte att snöa.