Östros: Borg har tappat greppet

"Regeringen försöker vilseleda när det gäller arbetsmarknadspolitiken."


– Regeringen försöker vilseleda när det gäller arbetsmarknadspolitiken, säger socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros, och underkänner finansminister Borgs tal om 10 miljarder kronor till området i regeringens vårproposition.

– I själva verket är det de automatiska kostnadsökningar som kommer av att a-kassan ökar. En satsning på aktiva åtgärder finns, 400 platser i yrkesvux. Det är att kapitulera när det gäller kampen för jobben, säger Östros.

Själva vill socialdemokraterna se breda investeringspaket för ökat byggande, renoveringar och i välfärden, samt "återställd trygghet" i a-kassan, bland annat. På frågan hur detta ska finansieras säger Östros att partiet säger "nej till ofinansierade skattesänkningar för höginkomsttagare".

TT: Hur kommer det sig att förtroendet för regeringen trots detta tycks så högt, medan det verkar vara lågt för socialdemokraternas politik?

– De har satsat mycket på pr. Även denna gång låter det som att de satsar tio miljarder. Det är en förklaring till att de fått ett stöd inledningsvis, men jag tror att verkligheten kommer att avslöja dem ganska rejält, säger Östros till TT.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin anser att satsningar på att öka volymerna i arbetsmarknadspolitiken är riktiga.

– Det är helt oacceptabelt att människor går passivt arbetslösa bara. Så det är en riktig politik men jag ser en stor risk att man inte klarar kvaliteten med de här stora volymerna.

Hon efterlyser betydligt större satsningar på utbildning.

– Det är det som egentligen skulle varit det stora tycker jag. Nu är ju alla prognoser samstämmiga. Arbetslösheten kommer att öka och den kommer att öka kraftigt. Det kommer att hålla i sig långt in i 2011.

LO-ordföranden hade velat se stora satsningar på till exempel komvux, arbetsmarknadsutbildningar, grundvux, behörighet till gymnasiet och högskolan och yrkesvux.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.