Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya direktivet: Endast bordservering tillåts på barer och restauranger

- 24/03/2020, 13:19 -

För att begränsa smittspridningen vidtar nu Sverige ytterligare åtgärder. Bland annat kommer endast bordsservering att tillåtas på restauranger och caféer.

Klockan 13.00 höll socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndigheten en pressträff om den rådande coronaepidemien som råder runt om i världen.

Nu står dert klart att man inför ytterligare restriktioner för att begränsa smittspridningen.

– Endast bordsservering tillåts på kaféer och restauranger, säger Hallengren i presskonferensen.

"Ingen barservering"

Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten utvecklar lite mer vad den nya föreskriften kommer att handla om.

– Det som är huvudpunkten är föreskriften som riktar sig till restauranger, krogar, barer, catering, all verksamhet som är tillståndspliktig enligt lagen. Där kommer vi riskminimera verksamheten, säger Carlsson och fortsätter:

– Alla måste göra en ordentlig plan för hur man minskar smittspridning i utrymmen man själv disponerar. Det finns tvingande regler. Vi tillåter bara servering vid sittande bord. Ingen barservering, inget häng på vare sig ena eller andra ställen. Man tar emot gäster, sittande vid bordet.

Tanken är att den här föreskriften ska börja imorgon onsdag, berättar Carlsson under presskonferensen.

Carlsson fortsätter med att informera om att hämtmat samt bufféer fortsatt kommer att vara tillåtet.

Adresserade påskfirandet

I och med att påsken närmar sig planerar många på att resa bort, något som Folkhälsomyndigheten tycker att man ska tänka sig för – om det verkligen är nödvändigt.

– Jag tänkte säga något om resor. Påsken är en stor reshelg. Vi anser att det finns risker med resande, alla som ska ut och resa måste ta sig en funderare. Är resan nödvändig, är det värt det pris det kan innebära, säger Carlsson och fortsätter:

– Är du sjuk ska du inte resa alls. Man ska sitta hemma. Blir man sämre, kontakta sjukvården. Den som reser ska inte resa och besöka äldre släktingar och vänner.