Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

FHM: Restauranger som inte följer reglerna kan stängas

- 09/04/2020, 14:26 -

Folkhälsomyndigheten har tagit fram nya rutiner för att stänga ner verksamheter som inte följer reglerna, det berättade Anders Tegnell i en presskonferens under torsdagen.

Under torsdagen höll Folkhälsomyndigheten en presskonferens där de berättade om läget runt om i landet och vilka åtgärder som tas för att bekämpa covid-19.

Folkhälsomyndigheten har tidigare gått ut med regler och riktlinjer för bland annat restauranger, caféer och livsmedelsbutiker. Riktlinjer som man fortfarande står fast vid.

– Trängsel i restauranger ska undvikas, restaurangägarna har ett tydligt ansvar. Samma gäller på uteserveringarna. gästerna har förstås ett ansvar för detta. Det gäller inte bara på restauranger, trängsel på alla former av butiker och liknande. Vi får ett antal upprörda mejl av ansvariga på butiker, det är viktigt att förstå att vi inte ska trängas, berättade statsepidemiolog Anders Tegnell under presskonferensen.

"Ska genomföra kontroller i helgen"

Eftersom det flaggats för att rekommendationerna inte har följts, så kommer man nu att genomföra kontroller för att se till att allt går rätt till.

– Vi har tagit fram en rutin för hur man kan stänga ner verksamheter som inte följer lagarna, i Stockholm. Det kommer att genomföras kontroller i helgen, för att se om man inte följer reglerna, säger Tegnell.

Att sitta utomhus kan vara ett alternativ

Under presskonferensen fick Tegnell frågan om picknick var ett möjligt alternativ till en uteservering. Något Tegnell tyckte det fanns stora möjligheter för.

– Det finns stora möjligheter att njuta av vädret utan att sitta så trångt som man gör på uteserveringar idag, sade Tegnell.

Folkhälsomyndigheten berättade att 9 141 personer har bekräftats smittade och att 793 har dött till följd av covid-19.